4 min leestijd

Waarom het een goed idee is om deze zomer met surfen te beginnen

Twee vrouwen op het strand met een surfplank

Surfen is nog steeds een van de populairste sporttrends in de zomer, en voor veel outdoor-liefhebbers een echte lifestyle – en niet alleen tijdens de zomermaanden. Denk jij er ook over om deze zomer eindelijk het water op te gaan? Dan nemen we je laatste twijfels graag weg. In dit artikel lees je waarom boardsporten beslist meer zijn dan alleen verkoeling op warme zomerdagen.

Meer over dit onderwerp: ontdek hier de beste tips om te beginnen met surfen. 

Nog niets gepland voor de zomer? Uitstekend, want dan is het tijd om de sportschool even te laten voor wat het is, en de dumbbells en halterstangen in te ruilen voor een surfplank en boardshorts. Want watersporten zijn niet alleen erg leuk, ze dagen lichaam en geest ook maximaal uit. Hieronder lees je wat de redenen zijn om deze zomer te beginnen met surfen.

#1 Surfen is gezond

Zon, wind en zee: er is bijna geen enkele andere sport waarbij je zo wordt blootgesteld aan de elementen als surfen. En deze elementen hebben ook een heel positief effect op je gezondheid. Want het zonlicht stimuleert de lichaamseigen productie van vitamine D, dat belangrijk is voor een goede spierfunctie en voor je immuunsysteem. Het zoute zeewater zorgt ervoor dat je huid er goed uitziet, want je krijgt er tijdens het surfen een gratis scrub bij. Een ander voordeel is dat je door alle beweging in de frisse lucht en de actie op je surfboard ‘s avonds gegarandeerd als een roos . 

Wil jij je vitamine D-niveau het hele jaar door op peil houden? Neem dan wat vloeibare zonneschijn in de vorm van onze Vitamin Drops D3+K2, om je immuunsysteem te ondersteunen.* 

#2 Met surfen daag je elke spier in je lichaam uit

Lichaamscontrole, kracht, coördinatie: surfen is veel meer dan alleen maar wachten op de perfecte golf. Omdat boardsporten de perfecte mix zijn van versterkende oefeningen voor je hele lichaam, waardoor ze de ideale full-body workout zijn.

Door de afwisselende opeenvolging van bewegingen, bestaande uit peddelen, opstaan en op het board blijven staan, komen al je spieren volop in actie:

  • Bij het peddelen en het opstaan zijn niet alleen je armen, schouders, biceps, triceps en bovenrug bij alle bewegingen betrokken, maar ook je core-spieren moeten flink aan de bak.
  • Zodra je gehurkt op je plank staat, gebruik je je bil- en bovenbeenspieren, en je core blijft de hele tijd actief.
  • Om de perfecte golf te kunnen pakken, heb je veel stabiliteit in je heupen nodig, want die zijn verantwoordelijk voor de draaiende bewegingen als je op je board staat.

#3 Surfen is goed tegen stress

We kunnen je één ding beloven: wat jou op dit moment ook bezighoudt, een dag in de golven zal ervoor zorgen dat je alle stress bent vergeten en met hernieuwde mentale kracht weer uit de golven stapt. De negatieve gedachten worden met elke golf die je pakt weggespoeld, en je mindset wordt positief beïnvloed.

En aan het eind van de dag heb je een volledig nieuwe, frisse kijk op wat je die ochtend misschien nog van streek maakte of ergerde.

#4 Met surfen verbreed je je horizon

Natuurlijk kun je op de Noordzee en op het Veluwemeer ook prima op een surfplank stappen – het reisbudget is immers niet altijd groot genoeg voor verre reizen. Maar de beste golven en het perfecte strandweer zijn eerder te vinden in de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan of de Stille Oceaan.

Als je mikt op de beste surfspots ter wereld, zijn er voor de avonturiers ook naast het surfen genoeg andere nieuwe dingen te ontdekken: vreemde landen, culturen en alle nieuwe mensen die je dankzij een nieuwsgierige en open houding leert kennen.

En het mooiste is: als je eenmaal onderweg bent, ontmoet je snel gelijkgestemden – want zin om te surfen verbindt. Als je andere surfers ontmoet die ook op zoek zijn naar de perfecte surfspot, beland je al snel in een goed gesprek en ontstaan er mooie, nieuwe vriendschappen.

Je zult jezelf op een heel nieuwe manier leren kennen, en als een ander mens terugkomen – en dat is ongelooflijk waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling.

#5 Surfen is een soort meditatie

Een ritje op de golven zou je kunnen vergelijken met mindfulness- of meditatieoefeningen uit je dagelijks leven. Je zit alleen niet thuis of in een yogastudio op een meditatiekussen, je geeft jezelf een heel wellnessprogramma als je op je board staat.

Tijdens het surfen ben je helemaal alleen – een kleine stipje in de grote oceaan. Je concentreert je alleen op jezelf, op het moment en de op perfecte golf in harmonie met het ritme van de zee. Als de golf binnenrolt, concentreer je je op de juiste bewegingen op je board. Aan iets anders denken is vrijwel onmogelijk – en dit helpt je om je hoofd uit te schakelen, want je bent nu volledig aanwezig in het hier en nu.

#6 Met surfen creëer je nieuwe structuren in je hersenen

Als je iets nieuws leert, werken je grijze cellen op volle toeren. Maar vooral op volwassen leeftijd dagen we uit gewoonte onze hersenen eigenlijk nog maar zelden uit. Een nieuwe sport aanleren is dus als een opfriscursus voor je hersenen.

Omdat surfen een ongelooflijk veelzijdige sport is met complexe bewegingen die tegelijkertijd in het water en op je surfplank plaatsvinden, zijn het niet alleen je spieren die hard moeten werken. Ook een goede coördinatie, balans, snelheid en flexibiliteit zijn vereist voor het surfen.

Dat is best veel voor je hersenen om allemaal te verwerken, en daarom reageren ze door veel nieuwe verbindingen te vormen, die er op hun beurt voor zorgen dat ook je hoofd tot op hoge leeftijd fit blijft. Het resultaat: je komt niet alleen gebruind, ontspannen en verkwikt weer terug van vakantie, maar ook met een frisse geest – een betere vakantie kan bijna niet.

#7 Van surfen krijg je meer gevoel voor het milieu

Plastic en ander afval in de oceanen is een van de grootste milieuproblemen van onze tijd. En als je tussen al dit afval hebt gezwommen, voel je dit direct.

Dus als je regelmatig in het water bent, zul je je beter bewust worden van deze problemen en zul je er onvermijdelijk voor willen zorgen dat je je goed voelt in ‘jouw’ element en dat je het water schoon houdt.

Niet voor niets zetten veel surfers zich in voor milieubescherming, organiseren ze opruimacties op het strand of steunen ze organisaties die zich inzetten voor de bescherming van de oceanen. Daarom geeft surfen je ook een goed idee van hoe belangrijk het is om betrokken te zijn bij het behoud van de natuur.


Meer interessante artikelen van foodspring:


* Vitamine D draagt bij aan het behoud van een normale spierfunctie en het immuunsysteem, het behoud van normale botten en de opname van calcium en fosfor.

Bronnen artikel
Wij, bij foodspring, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten te komen over hoe we de feiten checken en hoe we de content up-to-date en betrouwbaar houden.

Related Posts