4 min leestijd

Afvallen met het juiste voedingsschema

Voedingsschema afvallen

Een goed voedingsschema kan je helpen om zonder die vervelende honger af te vallen. Wij leggen je uit wat een goed voedingsschema is en waar je op moet letten. Daarnaast laten we je ook onze gratis calorie- en voedingsstoffencalculator zien.

Bereken je calorieverbruik

Het maakt niet uit wat je doet en hoeveel je sport, de sleutel tot het langdurig afbouwen van vet ligt in je caloriebalans. Je verliest alleen gewicht als je calorieverbruik groter is dan je calorie-inname. Door een negatieve caloriebalans begint je lichaam vet te verbranden. Vetverbranding is een continu proces en hangt af van je energiebehoefte en de intensiteit van je lichamelijke inspanningen. Ondersteun je stofwisseling met het juiste voedingsschema om af te vallen. Gebruik onze gratis caloriecalculator om je persoonlijke caloriebehoefte voor je voedingsschema om af te vallen te berekenen.

Tips om af te vallen

Vooral door weinig tijd en een stressvol dagelijks leven kan niet iedereen via voeding aan de verhoogde eiwitbehoefte voldoen. Naast het voedingsschema raden wij je aan om bij intensieve training de verhoogde behoefte aan proteïne en aminozuren te ondersteunen met sportvoeding.

Ontdek onze proteïne-producten

Shape Caps – intelligente hulp om in vorm te komen

Shape Caps zijn makkelijk in gebruik als je in vorm wil komen. De unieke combinatie van bewezen ingrediënten ondersteunt je lichaam bij het bereiken van je doelen. De Shape Caps bevatten chitosan en HCA, guarana en groenethee-extract, evenals Q10 en het aminozuur l-carnitine. De caps bevatten:

  • L-carnitine voor figuurvorming
  • Plantaardige Garcinia Cambogia
  • Guarana & groene thee als werkzame stoffen
Meer weten

L-carnitine – het aminozuur voor meer efficiëntie

Meer power tijdens je training. Carnitine bestaat uit de aminozuren methionine en lysine en beïnvloedt de energiewinning uit vetzuren positief. De hoogwaardige l-carnitine van foodspring® bevat Carnipure, een hoogwaardige grondstof uit Zwitserland. Daarmee is de l-carnitine gegarandeerd vrij van schadelijke grondstoffen. De capsules zijn niet gemaakt van dierlijke gelatine, maar van plantaardige cellulosevezels, en zijn dus 100% veganistisch. Overtuig jezelf van de werking van onze l-carnitine.

  • Voor ondersteuning bij het trainen van het lichaam
  • Premium grondstof uit Zwitserland – Carnipure®
  • Veganistische capsulehulzen – zonder dierlijke gelatine
Meer weten

Calorie-inname beperken om af te vallen

Het totale verbruik (berekende aantal calorieën voor jouw doel) is de basis voor je voedingsplan voor afvallen. Deze is afhankelijk van je lengte, je gewicht, je leeftijd en je dagelijkse activiteiten. Let op: groot calorietekort = groot gewichtsverlies? Natuurlijk klinkt het verleidelijk om je calorietekort te vergroten om zo je resultaten te versnellen. Maar het is allesbehalve duurzaam. In de meeste gevallen worden alleen water en spieren afgebouwd in plaats van die hardnekkige vetreserves. De gevolgen van een beperkte calorie-inname: je stofwisseling vertraagt en je lichaam kan de ingenomen energie moeilijk verwerken.

Je moet steeds minder gaan eten om dit mechanisme tegen te werken en verder af te vallen. Zodra je weer iets meer eet, schakelt je lichaam over op de spaarstand en begint energie als lichaamsvet op te slaan. En het gevreesde jojo-effect begint. De reden: door langdurig eten onder je basale verbruik, vertraag je je stofwisseling. Het is belangrijk om van de gemiddelde energiebehoefte een calorietekort van maximaal 300 tot 500 kcal af te trekken.

Als je onze caloriecalculator hebt gebruikt, hoef je niets meer af te trekken. Bij het gekozen doel afvallen, wordt automatisch 500 kcal afgetrokken. Met een calorietekort van dagelijks 500 kcal kun je binnen een week 0,5 kilo lichaamsvet verliezen. De hoeveelheid van 0,5 – 0,8 kilo per week staat voor een gezond en gelijkmatig gewichtsverlies.

Voedingsplan afvallen: verdeling van voedingsstoffen

Let in je voedingsplan op dat je de benodigde macrovoedingsstoffen, zoals hoogwaardige eiwitten, vezelrijke koolhydraten en gezonde vetten binnenkrijgt.

Eiwitten: 1,8 – 2,3 gram per kilo lichaamsgewicht

Het doel van het voedingsschema, lichaamsvet verminderen, bereik je alleen met een calorietekort. Tegelijkertijd moet je je lichaam van voldoende eiwitten voorzien. Voldoende eiwit-inname garandeert het behoud van je spieren en beschermt deze tegen afbraak.

Kies voor vetarme, proteïnerijke voedingsmiddelen, zoals kip, rundvlees, vis, eieren of melkproducten.

Koolhydraten: 1-2 gram per kilo lichaamsgewicht

Koolhydraten zijn binnen het voedingsschema voor afvallen de brandstof tijdens je training. Alleen met gemiddelde en voldoende inname van koolhydraten kun je je trainingsniveau stabiliseren en de intensiteit verhogen. Let op lange keten koolhydraten zoals volkoren producten, havervlokken en rijst.

Vetten: ca. 1 gram per kilo lichaamsgewicht

Het juiste voedingsschema om af te vallen laat zien dat gezonde vetten een belangrijke rol spelen. Bij voorkeur onverzadigde vetzuren uit plantaardige oliën (kokosolie, olijfolie, hennepolie, lijnolie), vis (kabeljauw, zalm), avocado en walnoten. Om de ideale voedingsstoffenverdeling van proteïne, koolhydraten en vetten vast te kunnen stellen, kun je gebruikmaken van onze handige tool.

Whey Protein – de klassieke shake

Voor: snelle verzorging met voedingsstoffen
Specialiteit: extreem snel beschikbaar
Wanneer: ideaal direct na je training

Meer weten

3K Protein – de echte allrounder

Voor: snelle & duurzame verzorging met voedingsstoffen
Specialiteit: optimale proteïne-combinatie
Wanneer: perfect na je training in de avond

Meer weten

Voorbeelddag voedingsplan afvallen

Hoe kan jouw voedingsschema om af te slanken eruitzien? Wij willen je aan de hand van een voorbeelddag laten zien hoe je je dagelijks benodigde calorieën voor afslanken kunt bereiken en hoe je daarbij de verdeling van macro-voedingsstoffen (proteïne, koolhydraten en vetten) in de gaten houdt.

Verdeling van voedingsstoffen – rekenvoorbeeld

Een man van 25 jaar is 1,80 m lang en weegt 80 kilo. Sinds 2 maanden doet hij 2 tot 3 keer per week aan krachttraining.

Zijn dagelijkse behoefte voor het voedingsschema om af te vallen is 1800 calorieën met de volgende optimale voedingsstoffenverdeling:

540 calorieën uit koolhydraten (30% van de dagbalans) = 130 gram

630 calorieën uit eiwitten (35% van de dagbalans) = 150 gram

630 calorieën uit vetten (35% van de dagbalans) = 70 gram

ONTBIJT

(434 calorieën: 17,5 gram vet, 31,3 gram koolhydraten, 34,4 gram proteïne)

Shake bestaat uit:

300 ml water

1 appel

150 gram bessenmix

30 gram biologische pindakaas

30 gram Whey Protein

LUNCH

(377 calorieën: 3,1 gram vet, 39,8 gram koolhydraten, 45,7 gram proteïne)

200 gram zalm

250 gram aardappelen

200 gram asperges

DINER

(459 calorieën: 13,1 gram vet, 3,8 gram koolhydraten, 78,8 gram proteïne)

250 gram kalkoenstukjes

125 gram mozzarella

Paprika-mix

SNACKS/TUSSENDOORTJES

(500-600 calorieën)

Rijstwafel met een beetje honing

Fruit en/of groente, salade

Studentenhaver / amandelen / cashewnoten

Protein Bar

Eiwitshake

Onze tip: wil je je figuurcorrigerende training naar een hoger niveau brengen? Maak dan gebruik van onze gratis Body Check. Bepaal je doel, bereken je BMI en ontvang een persoonlijk voedings- en trainingsadvies.

Doe nu de gratis Body Check
Bronnen artikel
Wij, bij foodspring, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten te komen over hoe we de feiten checken en hoe we de content up-to-date en betrouwbaar houden.

Related Posts

delingen