3 min leestijd

Voedingsplan vinden – een overzicht

Voedingsplan vinden
Door: foodspring Editorial Team

Voedingsplan spieropbouw

Onze voedingsexperts laten je stap voor stap zien wat de basisvoorwaarden zijn voor een duurzaam en effectief voedingsplan voor de spieropbouw.

Naar voedingsplan spieropbouw

Voedingsplan afvallen

Een goed voedingsplan kan je helpen om zonder vervelende honger af te vallen. Wij leggen je uit wat een goed voedingsschema is en waar je op moet letten.

Naar voedingsplan afvallen

Low-carb voedingsplan

Een low-carb voedingsschema kan helpen om op korte termijn vet te verliezen en is een handige begeleider bij een duurzame verandering in je voedingspatroon. Low carb is geschikt voor iedereen die vet wil verliezen en zijn of haar lichaam in shape wil krijgen. Je kunt zowel afvallen als spieren opbouwen met een low carb eetpatroon.

Naar het low-carb voedingsplan

Voedingsplan vetverbranding

Wil jij niets liever dan gezond en duurzaam afvallen? Onze voedingsexperts laten je stap voor stap zien waar een langdurig en succesvol dieet aan moet voldoen en waar je in je voedingsplan op moet letten.

Naar voedingsplan vetverbranding

Voordelen van een voedingsplan

Een persoonlijk voedingsschema kan de belangrijkste hulp worden op weg naar een goed gevoel. Naast training is voeding de belangrijkste succesfactor voor fysieke fitheid. Met behulp van een voedingsschema kan iedereen zijn eigen eetgewoonten onder controle krijgen, eenvoudige aanpassingen doen en bewust zijn voeding afstemmen op zijn fysieke doelen. De basis voor een voedingsschema is de caloriecalculator die je persoonlijke caloriebehoefte kan bepalen.

Onze tip: voordat je aan je voedingsschema begint, raden wij je eerst aan onze gratis Body Check te doen. Bepaal je doel, laat je BMI berekenen en ontvang persoonlijk trainings- en voedingsadvies. De perfecte elementen voor een goed voedingsschema.

Doe de gratis Body Check

Structuur en planning van je dagelijkse eetpatroon

Een voedingsschema is interessant voor iedereen die het bereiken van het gewenste fysieke doel niet aan het toeval wil overlaten en consequent aan zijn of haar eetpatroon wil werken. Met een perfect gecoördineerd voedingsschema zijn er geen excuses meer. Het plan helpt om eetgewoonten te verzoenen met het dagelijks leven en zo structuur aan te brengen in je persoonlijke eetgewoonten.

Veel aanpassingen in je voeding mislukken omdat een vooruitziende en langetermijnplanning noodzakelijk is. Met behulp van een voedingsschema kun je heel gemakkelijk een boodschappenlijk voor de hele week samenstellen.

Voedingsplan om af te vallen

Het belangrijkste van een voedingsschema om af te vallen is de totale calorie-inname. Alleen met een negatieve energiebalans (een calorietekort van 300-500 kcal) kun je lichaamsvet verbranden op de lange termijn.

Bovendien kan het eiwitgehalte in je voeding verhoogd worden ten gunste van de koolhydraten. Op deze manier wordt het gevoel van verzadiging verbeterd en worden je spieren beschermd tegen afbraak.

Voedingsplan spieropbouw

De totale energiebalans is beslissend voor het voedingsschema voor de spieropbouw. Alleen met een zogenaamd calorie-overschot van 300-500 kcal kan het lichaam extra spiermassa opbouwen.

Bovendien kan het koolhydraatgehalte in de voeding worden verhoogd tot 50-60% om de toename van de kracht in de fitnesstraining te behouden en zo de spieropbouw extra te stimuleren.

Naast koolhydraten spelen eiwitten een cruciale rol in de spieropbouwende training. Je kunt alleen effectief en op de lange termijn spiermassa opbouwen als je voldoende eiwitten in je lichaam hebt.

Als je niet volledig aan je verhoogde eiwitbehoefte kunt voldoen via je voeding, raden wij je onze smakelijke proteïneproducten aan. Een proteïneshake, zoals onze Whey Protein, is ideaal voor alle kracht- en duursporters.

Probeer onze proteïneprodukten

Persoonlijk voedingspatroon & successen monitoren

Een goed voedingsschema wordt gekenmerkt door aanpassing aan persoonlijke behoeftes. In de schema’s moet rekening worden gehouden met bijzonderheden zoals allergieën, intoleranties of persoonlijke voorkeuren. Alleen op deze manier kan een voedingschema op de lange termijn succesvol functioneren.

Bovendien moeten de voedingsschema’s in de totale caloriehoeveelheid en de macronutriëntenverdeling van koolhydraten, eiwitten en vetten ook altijd worden aangepast aan de persoonlijke lichamelijke conditie en de genetische voorwaarden. Met een persoonlijk voedingsschema is iedereen dus in staat om een succesvolle controle uit te voeren en bepaalde factoren te veranderen (bijvoorbeeld het eiwitgehalte).

De voordelen van een voedingsplan op een rij:

  • Structureren van persoonlijke eetgewoonten
  • Strict houden aan het aantal calorieën voor het fysieke doel
  • Verdeling van macro- en micronutriënten
  • Nauwkeurige resultatencontrole & eenvoudige aanpassingen mogelijk
  • Maaltijdplanning & wekelijkse boodschappen
  • Gevoeligheid voor voedsel

Structureren van een voedingsplan

Een goed voedingsplan kenmerkt zich door een slimme structuur die rekening houdt met het fysieke doel en de persoonlijke behoeften van de sporter. Elementen zoals de totale calorie-inname per dag en de afbraak van voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten zijn essentieel voor een goed voedingsschema.

Bronnen artikel
Wij, bij foodspring, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten te komen over hoe we de feiten checken en hoe we de content up-to-date en betrouwbaar houden.
  • Verordnung (EU) Nr. 432/2012