4 min leestijd

Voedingscoach – overzicht

Voedingscoach

Topartikelen voedingscoach

Fitnessvoeding

Ontdek welke 5 alledaagse voedingsmiddelen jouw fitnessvoeding perfect kunnen aanvullen. 

Meer weten over fitnessvoeding

Eetdagboek

Een bewuste reflectie op je eigen eetgedrag kan ervoor zorgen dat je je eetgewoonten op de lange termijn gaat veranderen. 

Zelf een eetdagboek bijhouden?

Voedingsschema maken

Een persoonlijk voedingsschema maken is het doel van iedere voedingscoach.

Voedingsschema maken

Eiwitrijke voedingsmiddelen

Eiwitrijke voedingsmiddelen vormen een essentieel bestanddeel van een gezonde en evenwichtige voeding. 

Wat zijn eiwitrijke voedingsmiddelen?

Vetverbranding

Werken aan de vetverbranding om eindelijk van je overtollige heupvet of dat “gezellige” buikje af te komen, betekent niet dat je het aantal calorieën dat je binnenkrijgt radicaal moet verminderen en honger moet gaan lijden.

Naar vetverbranding

FAQ’s voeding

Onze voedingsexperts beantwoorden de belangrijkste vragen rondom het thema voeding. 

Veelgestelde vragen over voeding

Alles over proteïne

Proteïne is de basisbouwsteen van het leven. De noodzakelijke voedingsstoffen ondersteunen tal van lichamelijke functies. Vooral bij het de spieropbouw en bij bodyshaping is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Alleen zo kun je effectief spieren opbouwen en kun je de gevreesde spierafbraak bij het afvallen helpen voorkomen. 

Kun jij via je voeding niet helemaal aan je eiwitbehoefte voldoen? Met onze hoogwaardige proteïneproducten ondersteunen wij jouw persoonlijke doel. Laat je door ons assortiment inspireren:

Ontdek onze eiwitrijke producten

Eiwitpoeder

Eiwitpoeder is de eenvoudigste mogelijkheid om je lichaam te voorzien van hoogwaardige proteïne in geconcentreerde vorm. 

Verschillende soorten eiwitpoeder

Eiwitdieet

Het eiwitdieet staat voor gegarandeerd langdurig en snel afvallen. Vele beroemdheden zweren bij het eiwitdieet. 

Is het eiwitdieet iets voor jou?

Sojaproteïne

Steeds meer mensen vermijden om ethische, ecologische en gezondheidsredenen de consumptie van dierlijke producten. 

Meer weten over soja-eiwit

Eiwitshakes om af te vallen

Het drinken van eiwitshakes om af te vallen kan een effectieve manier zijn om lichaamsvet kwijt te raken. Onze Shape Shake 2.0 helpt je bij het afvallen. 

Naar de Shape Shake 2.0

Eiwitshakes

Vele succesvolle sporters, acteurs en diëtisten zweren bij eiwitshakes. Wij vertellen wat de belangrijkste kwaliteitskenmerken zijn en laten je zien welke shake je voor welk doel kunt gebruiken.

Wat zijn de verschillende soorten eiwitshakes

Andere artikelen in de voedingscoach

Voedingscoach – empathisch, competent & oplossingsgericht

Achter onze online voedingscoach zit een team van voedingswetenschappers dat onze klanten adviseert en ondersteunt. We beantwoorden al je vragen rondom het thema voeding en sportvoeding en zorgen er persoonlijk voor dat we alle individuele vragen behandelen. Als voedingscoach willen we graag ook de praktische kant van het verhaal laten zien.

Het doel van onze coaching is dat je leert waar te nemen en reflecteren op je eigen eetgedrag en hieruit concrete aanbevelingen voor een langdurige verandering in je voedingspatroon kunt afleiden.

De “klassieke” voedingscoach

Een voedingscoach geeft advies over alle belangrijke vragen rondom het thema voeding. Daarnaast is binnen de voedingsleer ook empathie en inlevingsvermogen nodig om persoonlijke situaties te kunnen begrijpen. Juist als het gaat om voeding is dit heel belangrijk. Denk aan onverdraaglijkheden en allergieën, maar ook speciale voorkeuren en afkeren voor bepaalde voedingsmiddelen.

In principe kun je de basiskennis van een voedingscoach verdelen in 3 verschillende gebieden:

  • Vakmanschap
  • Sociaal vermogen
  • Oplossingsgerichtheid 

1. Vakmanschap

De basis van iedere serieuze voedingscoach is vakbekwaamheid binnen de voedingsleer. Een voedingscoach begrijpt en erkent biochemische processen in het lichaam en kan deze als basis voor zijn advies gebruiken.

Hij kent de achtergrond van macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) net zo goed als de relevantie van de micronutriënten (vitamines, mineralen, sporenelementen) voor fysieke prestaties.

Daarnaast kan een voedingscoach persoonlijke voedingsschema’s maken die tot in detail zijn afgestemd op de persoonlijke behoeftes van de cliënten. Hij kan de totale energiebalans bepalen, die bestaat uit een basaal en een energiemetabolisme, en kan zo de totale hoeveelheid calorieën bepalen, afhankelijk van het lichamelijke doel.

2. Sociale vaardigheden

Naast vakmanschap is het niveau van sociale competentie bepalend voor het onderscheid tussen een goede en een hele goede voedingscoach. Empathie en inlevingsvermogen zijn belangrijke kwaliteitscriteria voor de sociale interactie.

Voeding neemt een belangrijke plek in in ons dagelijks leven en is daarom een ​​gevoelig onderwerp dat sterk wordt beïnvloed door aangeleerd gedrag en rituelen. Het doorbreken van deze structuren in het kader van een verandering van eetpatroon en hierover adviseren vereist veel tact en begrip voor de algehele situatie van elke individuele cliënt.

Voor het succes van een voedingscoach is het daarom cruciaal om een ​​vertrouwensrelatie op te bouwen met zijn cliënt, en die relatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Als dit lukt, kunnen stap voor stap gedragsveranderingen binnen een eetpatroon worden doorgevoerd.

3. Oplossingsgerichtheid

Met name op het gebied van eetgewoonten verschillen mensen enorm. De uitdaging voor een voedingscoach is om bij iedere coaching weer opnieuw een passende oplossing te vinden. Hij behandelt elk probleem persoonlijk en oplossingsgericht en houdt daarbij altijd de sociale en biochemische aspecten in zijn achterhoofd.

Onze tip

De juiste voeding is zowel bij het afvallen als bij het opbouwen van spieren de sleutel tot succes. Voor het beste resultaat raden wij daarom aan om onze gratis Body Check te doen. Bepaal wat jouw doelen zijn, laat je BMI berekenen en ontvang een persoonlijk voedings- en trainingsadvies. 

Doe de gratis Body Check
Bronnen artikel
Wij, bij foodspring, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten te komen over hoe we de feiten checken en hoe we de content up-to-date en betrouwbaar houden.

Related Posts