4 min leestijd

Spermidine in beeld: waar is het goed voor?

Spermidine | Voedingssupplement
Door:
Freelance journalist
Carina is freelance journalist en schrijft artikelen over lifestyle en voeding.

Spermidine – deze naam zegt je waarschijnlijk niet zoveel. De term is inderdaad nog niet zo bekend bij het grote publiek, en ondanks verschillende wetenschappelijke studies zijn de vermeende positieve gezondheidseffecten van spermidine – zoals het levensverlengende effect en de positieve invloed van het stofje op de celvernieuwing – nog niet bewezen. In dit artikel gaan we stap voor stap in op waarom de belangstelling voor spermidine blijft toenemen.

Wat is spermidine eigenlijk?

Spermidine is een biogeen polyamine, een organische verbinding die voor het eerst werd ontdekt in sperma (en daar zijn naam aan te danken heeft), maar die in alle lichaamscellen voorkomt en als boodschapperstof fungeert. Ook van bepaalde darmbacteriën wordt gezegd dat ze het stofje kunnen produceren. Spermidine heeft verschillende functies bij de celstofwisseling, die echter nog steeds niet allemaal volledig duidelijk zijn. Zo is spermidine onder andere betrokken bij het op gang brengen of het activeren van cellulaire reinigingsprocessen.

Interessant is dat de hoeveelheid spermidine in je lichaam niet constant is en kan veranderen als gevolg van natuurlijke omstandigheden. Een versnelde stofwisseling, bijvoorbeeld als gevolg van een zwangerschap, maar ook sporten, vasten of een acute infectie kunnen allemaal zorgen voor een stijging van het spermidinegehalte. Daarnaast is ook bekend dat het polyaminegehalte op natuurlijke wijze afneemt naarmate je ouder wordt.

Spermidine in de wetenschap

Spermidine heeft de belangstelling van de wetenschap gewekt en is dan ook regelmatig het onderwerp van onderzoek. Bijvoorbeeld om erachter te komen of het stofje op de een of andere manier kan worden gebruikt bij het behandelen van infectieziekten. Ook interessant is de vraag of spermidine dementie zou kunnen voorkomen, en of het misschien een jeugdelijke bron is die kan helpen bij het verkrijgen van vitaliteit en een jeugdige uitstraling.

Maar ondanks dat verschillende onderzoeken al belangrijke bevindingen over de effecten van spermidine hebben opgeleverd, mogen we in dit stadium nog geen overhaaste conclusies trekken. Op de vraag hoe spermidine precies werkt en hoe veilig de inname van een supplement is, is nog steeds geen helder antwoord te geven. 

Toch wagen we ons aan een inkijkje in het onderzoek naar spermidine. Wetenschappers van het Instituut voor Medische Microbiologie en Hygiëne gaan er bijvoorbeeld op basis van hun onderzoek in cel- en diermodellen vanuit dat het polyamine onze darmgezondheid zou kunnen bevorderen en tevens als een soort immuunbooster zou kunnen werken. Met deze kennis hoopt men in de toekomst behandelmethoden voor ontstekingsziekten te kunnen verbeteren.

Een onderzoek van het Charité-ziekenhuis (in Berlijn, red.) richtte zich op de vraag of een spermidine-supplement een effectief middel zou kunnen zijn om dementie tegen te gaan. De geheugenprestaties bij degenen die spermidine-supplementen kregen, zouden in tegenstelling tot de placebogroep matig verbeterd zijn, aldus een verslag in het tijdschrift “Cortex”.

Meer actueel is een laboratoriumonderzoek waarin het effect van spermidine op coronavirussen onder de loep werd genomen. Hoewel het mogelijk bleek om de reiniging en een natuurlijk afweermechanisme van de geïnfecteerde cellen op gang te brengen, waarschuwt het Consumentenadviescentrum voor overhaaste conclusies. De resultaten zijn namelijk niet overdraagbaar op mensen.

Spermidine blijft de wetenschap bezighouden en we kunnen ervan uitgaan dat we er in de toekomst meer over te weten komen, en zullen ontdekken wat het potentieel van het stofje is. Wat zeker nog op de agenda van de onderzoekers staat, is de biologische beschikbaarheid van het polyamine-spermidine. De vraag is hoeveel van het oraal ingenomen spermidine uiteindelijk in ons bloed terechtkomt.

Spermidine in voedingsmiddelen

We weten al dat spermidine in ons lichaam voorkomt. Het zit echter ook in bepaalde voedingsmiddelen: tarwekiemen, sojabonen, erwten, champignons, aardappelen, oude kaas, appels en noten bevatten er relatief grote hoeveelheden van.

Onze tip: eet jij graag een handje noten? Dat begrijpen wij maar al te goed. In onze Noten & Bessen-mix vind je de perfecte combinatie, die ook een goede hoeveelheid hoogwaardige eiwitten, essentiële vetzuren en vitamines bevat. Lekker en gezond dus!

Nuts & Berries van foodspring

Nuts & Berries bestellen

Nu vraag je je misschien af of een voedingspatroon dat rijk is aan spermidine een positief effect kan hebben op je lichaam en je gezondheid. Helaas kunnen we daar hier geen antwoord op geven, maar deze vraag houdt de wetenschap in ieder geval goed bezig. Zo heeft een internationaal onderzoek in het kader van het K-Project VASCage zich beziggehouden met de vraag of een spermidinerijk eetpatroon de gezonde levensduur van een mens zou kunnen verlengen.

In hoeverre kunnen voedingsbestanddelen van invloed zijn op verouderings- en/of ontstekingsprocessen? Onder andere deze vraag stond centraal in dit onderzoek, dat tot de conclusie kwam dat proefpersonen die ten minste 80 micromol spermidine per dag via hun voeding binnenkregen, een lager risico hadden om te overlijden – gedurende de observatieperiode van twintig jaar.

Volgens een van de onderzoekers zou het overlevingsvoordeel van een spermidinerijk voedingspatroon ongeveer vijf jaar moeten zijn. Maar hoe is dit überhaupt mogelijk? De aanname is gebaseerd op het eerder genoemde vermogen van spermidine om het zelfreinigende proces van cellen te stimuleren. Dit proces wordt minder efficiënt naarmate we ouder worden. Maar juist dit belangrijke proces, autofagie, zorgt ervoor dat ziekteverwekkers of celbestanddelen die niet langer functioneel zijn, worden afgebroken en opnieuw kunnen worden gebruikt.

In de hoop op een lang leven moet je niet al te voorbarig zijn en alles op spermidine inzetten. De huidige epidemiologische resultaten en experimenten leveren nog geen definitief bewijs, en er zijn nog nieuwe studies vereist.

Spermidine in voedingssupplementen

Langzaam maar zeker lijkt spermidine ook naam te maken als voedingssupplement. Je kunt het online al bij verschillende leveranciers in capsulevorm vinden. In sommige gevallen wordt het zelfs al op de markt gebracht met de claim van een anti-verouderingseffect, hoewel gezondheidsgerelateerde reclameclaims op dit moment nog niet zijn toegestaan.

Maar wat is er dan wel toegestaan? Supplementen met spermidine mogen aan volwassenen worden verkocht, hoewel het zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt afgeraden. De maximale hoeveelheid spermidine is zes milligram per dag. Of het gebruik op de lange termijn zonder risico is, is op dit moment nog onduidelijk.

Ook goed om te weten: met een uitgebalanceerd en gevarieerd eetpatroon kun je ervan uitgaan dat je naast alle belangrijke voedingsstoffen ook voldoende spermidine binnenkrijgt.

Spermidine: conclusie

 • Spermidine is een biogeen polyamine, dat van nature in je lichaam voorkomt.
 • De stof spermidine komt ook in bepaalde voedingsmiddelen voor.
 • Spermidine is ook verkrijgbaar als voedingssupplement, al is op dit moment de positieve werking ervan op lichaam en gezondheid nog niet aangetoond.
 • Spermidine heeft de aandacht van de wetenschap. Onderzoekers willen onder meer te weten komen hoe de polyamine ons geheugen en immuunsysteem beïnvloedt.
 • Spermidine is vooral interessant, omdat het medeverantwoordelijk is voor het activeren van het reinigingsproces van cellen.
Bronnen artikel
Wij, bij foodspring, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten te komen over hoe we de feiten checken en hoe we de content up-to-date en betrouwbaar houden.
 • Verbraucherzentrale (Stand 16.02.2021): Jungbleiben mit Spermidin?

  https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/nahrungsergaenzungsmittel/jungbleiben-mit-spermidin-51804#:~:text=(2016)%3A%20Autophagie%3A%20%E2%80%9ESelbstverst%C3%BCmmelung,%2D1469%20%2F%20C%2D146.&text=Smollich%2C%20M.,Mit%20Spermidin%20gegen%20COVID%2D19

 • Medizinische Universität Innsbruck ( Stand 16.02.2021): Neue Studie: Spermidinreiche Ernährung hält den Menschen länger jung

  https://www.i-med.ac.at/mypoint/news/719834.html

 • Universitätsmedizin Mainz (Stand 16.02.2021): Polyamine beeinflussen Darmgesundheit positiv

  https://www.unimedizin-mainz.de/presse/pressemitteilungen/aktuellemitteilungen/newsdetail/article/polyamine-beeinflussen-darmgesundheit-positiv.html?type=98

 • Pharmazeutische Zeitung (Stand 16.02.2021): Spermidin als Autophagie-Induktor

  https://www.pharmazeutische-zeitung.de/spermidin-als-autophagie-induktor-115977/seite/2/

 • Nils C. Gassen et. al. (2020):  Analysis of SARS-CoV-2-controlled autophagy reveals spermidine, MK-2206, and niclosamide as putative antiviral therapeutics

  https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.15.997254v1

 • Ernährungsmedizin (16 februari 2021): Charité-Studie: Mit Spermidin gegen COVID-19

  Charité-Studie: Mit Spermidin gegen COVID-19

Related Posts