5 min read

Soja-eiwit – voordelen, nadelen en veganistische alternatieven

Soja-eiwit: voor- en nadelen
Fitness Editor
Julia is fitnessinstructeur en voedingscoach. Daarnaast bedenkt ze gratis workout-programma's.

Steeds meer mensen vermijden om ethische, ecologische en gezondheidsredenen dierlijke producten. Soja-eiwitshakes waren lange tijd de nummer 1 proteïnebron voor veganisten bij het trainen. Wij vertellen je wat de voor- en nadelen van sojaproteïne zijn, waarom het de moeite waard is om op andere plantaardige proteïnebronnen te letten en welke alternatieve eiwitshakes er zijn.

Wat is soja-eiwit?

Sojaproteïne komt uit de sojaboon. In Zuidoost-Azië is dit al honderden jaar een basisvoedingsmiddel. Ook bij ons wordt soja steeds populairder. Daarvoor zijn, naast het groeiende aantal vegetariërs en veganisten, verschillende redenen. De sojaboon is een peulvrucht en is dus rijk aan plantaardige eiwitten. Het eiwitgehalte van circa 36% is bijzonder hoog. Daarom is sojaproteïne erg geschikt voor veganistische sporters die aan hun hoge eiwitbehoefte moeten voldoen. Soja is een olievrucht. Het bevat daarom een hoog percentage aan meervoudig onverzadigde vetzuren, die essentieel zijn voor je hart- en bloedvaten.

De voordelen van soja-eiwit:

  • Hoog eiwitgehalte
  • Meervoudig onverzadigde vetzuren
  • Glutenvrij
  • Rijk aan vitamine B, mineralen en sporenelementen
  • Veelzijdig in gebruik
  • Milieuvriendelijk & duurzaam

Wil je je laten overtuigen door de power van de sojaboon? Probeer dan onze Protein Flakes gemaakt van sojavlokken. Vooral als je net hard getraind hebt en duurzaam spieren wil opbouwen, zijn deze flakes ideaal. Ze zijn de perfecte eiwitvervanging in al je maaltijden.

Protein Flakes
©foodspring
Probeer onze Protein Flakes

Bij lactoseintolerantie is sojaproteïne een goed verdraagbare vervanging voor Whey of caseïne-proteïne shakes. Sojaproteïne brengt nog een voordeel met zich mee: het is rijk aan microvoedingsstoffen, bijvoorbeeld vitamine B (belangrijk voor je huid, haren en zenuwstelsel).

Ook mineralen, zoals magnesium en kalium (belangrijk voor je spierfuncties) en sporenelementen, zoals ijzer (zorgt voor het zuurstoftransport in je bloed), zijn in grote getale aanwezig. Zo kun je ook je dagelijkse behoefte via plantaardige voeding dekken. Soja is niet alleen gezond, maar je kunt het ook veelzijdig gebruiken, bijvoorbeeld als vleesvervanging in een vegetarische burger, balletjes en gehakt of in de vorm van melk, olie en als proteïnepoeder. Daarnaast is de productie, ten opzichte van vlees, ecologisch gezien veel duurzamer. Dat geldt voor landoppervlak, de productie van drijfgassen en het waterverbruik.

De nadelen van soja-eiwit

Sojaproteïne kan eenvoudig worden geïntegreerd in een evenwichtig, veganistisch dieet. Bij de dosering zul je toch enige nadelige effecten van soja in je achterhoofd moeten houden.

Sojaproteïne biedt een bijna volledig profiel van aminozuren, kortom bestanddelen van voedingseiwitten die vele andere plantaardige proteïne niet bevatten. Let wel op dat het maar weinig van het essentiële aminozuur methionine bevat. Methionine is zoals gezegd essentieel, wat betekent dat je lichaam het niet kan produceren en dat inname door eiwitrijke voeding van vitaal belang is. Indien je je eiwitbehoefte alleen of grotendeels door soja laat dekken, kan dat zorgen voor een tekort.

De nadelen van sojaproteïne:

  • Beperkte aanwezigheid van aminozuur methionine
  • Kan allergieën en kruisallergieën veroorzaken
  • Bevat structureel gelijkende stoffen als het vrouwelijke hormoon oestrogeen

Soja proteïne is ook een potentieel allergeen en daarom moet soja apart op de productverpakking worden vermeld. Met name mensen die allergisch zijn voor berkenstuifmeel en andere peulvruchten, zoals pinda’s, moeten voorzichtig zijn bij het consumeren vanwege mogelijke kruisallergieën. Kortademigheid, huidreacties of maagproblemen kunnen zich in individuele gevallen voordoen.

De laatste tijd is er steeds meer kritiek gekomen op sojaproteine, omdat de chemische structuur van de secundaire plantaardige kleurstoffen in de boon vergelijkbaar is met die van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Maar dit brengt ook positieve effecten met zich mee, zoals een verlaagd risico op borstkanker, osteoporose en menopauzeklachten.

Over het algemeen geldt voor soja-eiwit hetzelfde als voor alle andere voedingsmiddelen: de dosis maakt het gif, en eenzijdigheid in je voeding moet je altijd vermijden. Om alle aminozuren te kunnen leveren en een optimale benutting van de eiwitten te garanderen, is variatie in je bronnen erg belangrijk. Vegetariërs en veganisten hebben ook verschillende alternatieve eiwitbronnen tot hun beschikking die tal van gezondheidsvoordelen bieden.

Wij bieden ook innovatieve producten op het gebied soja proteine. Onze Protein Porridge levert hoogwaardige plantaardig eiwitten van biologische sojabonen uit Zuid-Duitsland. Door een gepatenteerd productieproces wordt het vet-, zout- en fyto-oestrogeengehalte tot een minimum beperkt. Voor een eiwitrijk en goed begin van de dag.

Veganistische alternatieven voor soja-eiwit

Zoek jij naar een veganistisch alternatief voor jouw geliefde proteïne shakes? Het liefst zonder soja?

Dan hebben wij iets voor jou. Onze Vegan Protein brengt hoogwaardige plantaardige eiwitbronnen samen en zorgt voor een proteïne-kick na je training. Rijst, hennep en erwtenproteïne zijn het perfecte veganistische alternatief voor soja. Probeer het uit en overtuig jezelf.

Vegan Protein
©foodspring
Probeer onze Vegan Protein

Rijsteiwit

Rijst is een graansoort en bevat ongeveer 8% eiwit in onbewerkte vorm. Door fermentatie – dat wil zeggen enzymatische omzetting zonder warmte – wordt uit de bruine rijstkorrel een poeder met een hoog eiwitgehalte van tot wel 80% gewonnen. Rijstproteïne dat op deze manier is geproduceerd, is van hoge kwaliteit en bevat een volledig aminozuurprofiel dat bijzonder goed door het lichaam kan worden opgenomen. Rijstproteïne is hypoallergeen in vergelijking met wei of soja proteïne en daarom een uitstekende eiwitbron voor mensen met lactose-intolerantie, ei of soja-allergie.

Het levert ook vitale stoffen zoals kalium of vitamine E. Het nadeel is de licht zanderige consistentie en de kalkachtige bittere smaak. De aminozuren leucine en lysine zijn ook slechts in lage concentraties aanwezig. Maar deze tekortkomingen kunnen gemakkelijk worden verholpen door andere veganistische eiwitten toe te voegen.

Hennepeiwit

Hennepproteïne wordt steeds geliefder en niet alleen onder veganisten. Proteïne van hennep bevat alle essentiële en niet-essentiële aminozuren. Het heeft ook een hoog percentage aan edestine. Dit plantaardige reserve-eiwit is bijzonder makkelijk verteerbaar en maakt hennepproteïne tot het perfecte alternatief voor mensen met een gevoelige maag. Het voorziet je lichaam ook van hoogwaardige omega 3- en omega-6-vetzuren van hoge kwaliteit. Zuivere hennepproteïne heeft meestal een eiwitgehalte van ongeveer 50%, dus de concentratie is vrij laag in vergelijking met andere dierlijke en veganistische eiwitpoeders.

Niet alleen je lichaam profiteert van plantaardige eiwitten, ook het milieu.

Erwteneiwit

Net als de sojaboon behoort de erwt tot de peulvruchtenfamilie. Het is gluten- en lactosevrij. Het eiwitpoeder wordt verkregen uit de gele erwt, dat een hogere mate van rijpheid en een lager suikergehalte heeft dan de groene erwt. Met behulp van moderne extractiemethoden kunnen erwten worden omgezet in eiwitpoeder, dat tot 80% eiwit bevat. Erwtenproteïne biedt een bijzonder hoog l-argininegehalte, een aminozuur dat belangrijk is voor de toevoer van voedingsstoffen naar de spieren. Sporters profiteren dus vooral van erwtenproteïne. Het is ook een goede bron voor essentiële BCAA’s, die belangrijk zijn voor spieropbouw en herstel, en voor lysine, dat te weinig in hennepproteïne zit.

Soja-eiwit of veganistisch eiwitpoeder – de juiste combinatie is belangrijk!

Nu de theoretische principes en graadmeters voor het voedingsschema voor spieropbouw zijn vastgesteld, is de keuze aan voedingsmiddelen het volgende punt. Het voedingsschema voor spieropbouw moet bestaan uit een combinatie van hoogwaardige eiwitten en complexe koolhydraten. De vetten moeten gematigd worden gehouden, maar spelen een centrale rol bij de vorming van spieropbouwende hormonen zoals testosteron.

Ze leveren ook voldoende hoeveelheden BCAA’s en alle andere aminozuren en zijn rijk aan verschillende microvoedingsstoffen – een uitstekende aanvulling voor dagelijks gebruik, vooral tijdens intensieve sportactiviteiten. Om tekorten te voorkomen, geldt voor de eiwitvoorziening hetzelfde als voor voeding in het algemeen: optimale resultaten kun je alleen bereiken door afwisseling. Daarom moeten veganisten hun eiwitbronnen zo veel mogelijk afwisselen.

Hypoallergeen   Hoog eiwitgehalte   Volledig aminozuurprofiel   Rijk aan micronutriënten   Goede smaak/consistentie  
Soja  x x x
Rijst x x
Hennep x x x x
Erwten x x x x

De Vegan Proteïne van foodspring biedt een perfect geproportioneerde mix van rijst, hennep, erwten en zonnebloem proteïne aan. Het is geschikt voor sporters van iedere discipline. Door veel waardevolle voedingsstoffen binnen te krijgen en volledig aan je eiwitbehoefte te voldoen, bouw je duurzaam spieren op, verhoog je je prestatievermogen en je algemene gezondheid.

Onze tip: 

Til met onze gratis Body Check jouw training naar een hoger niveau. Bepaal je doel, laat je BMI berekenen en ontvang een persoonlijk voedings- en trainingsadvies.

Doe nu de gratis Body Check

 

Article sources
We at foodspring use only high-quality sources, including peer-reviewed studies, to support the facts within our articles. Read our editorial policy to learn more about how we fact-check and keep our content accurate, reliable, and trustworthy.
  • UGB: Phytoöstrogene – Pflanzenstoffe mit Hormonwirkung, unter: https://www.ugb.de/phytooestrogene/phytooestrogene-in-lebensmittel/ [06.04.2021].