Resistent zetmeel: calorieën besparen mét koolhydraten

Content Editor & ecotrofoloog
Leyla is ecotrofoloog. Ze schrijft voor foodspring artikelen over voeding en gezond leven. Ook bedenkt ze gratis voedingsplannen om je te helpen gezonder te eten.

Koolhydraten eten zonder grenzen en daar ook nog calorieën bij besparen. Onmogelijk, toch? Wij vertellen je wat dat met resistent zetmeel te maken heeft. En hoe kun je pasta eten zonder daarbij je fitnessdoel uit het oog te verliezen? 

Wat is resistent zetmeel?

Zetmeel is een koolhydraat dat bestaat uit meerdere glucosemoleculen. Je kent  polysaccharide vooral van brood, noedels, rijst of aardappelen. Onder bepaalde omstandigheden wordt zetmeel omgezet in resistent zetmeel.

Vroeger dacht men dat zetmeel volledig wordt verteerd en dus in de dunne darm wordt afgebroken. Vandaag de dag is duidelijk geworden dat een deel van het zetmeel onverteerd blijft in de dunne darm. Samen met andere voedingsvezels wordt het zetmeel in de dikke darm door de darmbacteriën gebruikt als voedsel. Gemiddeld bereikt ongeveer 10 % van het verbruikte zetmeel de dikke darm onveranderd.

Het is moeilijk te verteren voor je lichaam: dit verklaart waarom het resistent wordt genoemd. Dit maakt het zeer vergelijkbaar met vezels en het spijsverteringskanaal.

Ben je op zoek naar een verzadigende snack voor onderweg? Probeer onze Paleo Bars! Vol met vezels en waardevolle vetzuren – zonder toegevoegde suiker geven ze je onderweg genoeg energie.

Paleo Bars
©foodspring
Nu Paleo Bars proberen

Er zijn 3 verschillende soorten:

Resistent zetmeel tabel

 

 Type resistent zetmeel Afkomst
Resistent zetmeel type 1 in zaden en graankorrels
Resistent zetmeel type 2 in rauwe aardappels en bananen
Resistent zetmeel type 3 in alle zetmeelhoudende voedingsmiddelen na het koken en afkoelen

Resistent zetmeel: ontstaan

Als je voedsel dat zetmeel bevat, kookt en laat afkoelen, wordt er resistent zetmeel gevormd (type 3). Als het voedsel afkoelt, veranderen de zetmeelmoleculen. Dit zorgt ervoor dat het zetmeel resistent wordt. Je spijsverteringsenzymen breken geen of slechts in beperkte mate resistent zetmeel af. Het opnieuw verwarmen van het voedingsmiddel verandert daar niets aan.

ungekochte-kartoffeln
©Anjelika Gretskaia

Waarom zou je meer resistent zetmeel moeten eten?

Resistent zetmeel gedraagt zich in de darmen op dezelfde manier als voedingsvezels. Ze bevorderen je spijsvertering, zorgen ervoor dat je langer een vol gevoel hebt en laten je bloedsuikerspiegel langzamer stijgen. Je lichaam gebruikt dus niet direct resistent zetmeel voor de productie van energie. In plaats daarvan gebruiken de bacteriën in je darmen het als voedsel. Zo wordt resistent zetmeel door je darmbacteriën gefermenteerd. Hierdoor ontstaan verschillende vetzuren die een positief effect kunnen hebben op je darmflora. Bovendien hebben voedingsmiddelen met resistent zetmeel een lagere energie-inhoud. Dus als je gekookte aardappelen ‘s nachts laat afkoelen, bespaar je eigenlijk calorieën!

quinoa-lunch-box
©foodspring

Onze tip: Wij raden je aan om gewoon pasta, quinoa etc. te maken. En probeer absoluut onze Quinoa Lunch Box. Zorg er bij de bereiding voor dat je de zetmeelbron ten minste een nacht in de koelkast bewaart. Met meal prep bespaar je niet alleen tijd, maar verminder je dus ook het aantal calorieën.

Resistent zetmeel in voedingsmiddelen

Hoeveel resistent zetmeel er in je voeding zit, hangt altijd af van verschillende factoren. In feite bevat een rauwe aardappel het meeste zetmeel type 2. Maar wie eet er nu graag een rauwe aardappel?

  • Ongekookte/rauwe aardappel: 74-80 % resistent zetmeel
  • Vers gekookte aardappel: 1-5 % resistent zetmeel
  • Gekookte & afgekoelde aardappel: 3-10 % resistent zetmeel

Onze conclusie

  • Resistent zetmeel is een type zetmeel die te vergelijken is met vezels
  • Het is onverteerbaar en wordt door je darmen gefermenteerd
  • Het heeft een lager energiegehalte dan gewoon zetmeel
  • Type 3 ontstaat als je gekookte zetmeelhoudende voedingsmiddelen laat afkoelen
  • Pasta, aardappel, etc, die na het koken zijn afgekoeld, bevatten minder calorieën dan indien het vers gekookt zou zijn
Bronnen artikel
Wij, bij foodspring, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten te komen over hoe we de feiten checken en hoe we de content up-to-date en betrouwbaar houden.

Commentaren

Related Posts

delingen