7 min leestijd

Een overzicht van de belangrijkste vechtsporten

Vechtsporten | Is een vechtsport ook iets voor jou?
Content editor & fitness coach
Lisa is journaliste, gekwalificeerd fitness en voedingscoach en meditatiecoach. Ze heeft jarenlang voor verschillende lifestyle en fitness magazines gewerkt. Hier schrijft ze artikelen op het gebied van workouts, fitness, lifestyle en mind.

Gevechtskunsten hebben een traditie die duizenden jaren teruggaat. Vandaag de dag zijn er alleen al in Nederland meer dan 100 verschillende vechtsporten, waaronder boksen, judo, karate en taekwondo. In dit artikel lees je meer over wat een vechtsport precies is en wat de populairste vechtsporten zijn. Misschien zit er ook een discipline voor jou bij?

Wat is vechtsport?

Vechtsport is de verzamelnaam voor verschillende vechtstijlen die één ding met elkaar gemeen hebben: sportieve competitie. In de regel nemen twee vechtsporters het tegen elkaar op – met als doel de tegenstander op zijn knieën te krijgen door middel van trappen, stoten of andere toegestane technieken. De uitslag van een wedstrijd wordt bepaald door een scheidsrechter die de actie van een veilige afstand observeert. Vechtsport gaat meestal over winnen of verliezen, maar ook over persoonlijke ontwikkeling en mentale groei.

Er zijn vechtsporten met wapens, zoals schermen. De meeste disciplines worden echter zonder extra hulpmiddelen uitgevoerd. Populaire vechtsporten bij ons zijn boksen, judo en taekwondo. Een belangrijke onderscheidende factor bij vechtstijlen is de intensiteit van het fysieke contact:

  • Bij semi-contact gevechten ligt de nadruk op controle en snelheid. Je mag niet met volle kracht slaan of schoppen. Bovendien onderbreekt de scheidsrechter de wedstrijd na elke treffer. Voorbeelden zijn: worstelen, boksen en judo.
  • Bij lichte contactgevechten mag je iemand niet knock-out slaan. Alles draait hier om een zo precies mogelijke techniek. Voorbeelden zijn: taekwondo en ju jutsu.
  • In een full-contact gevecht is volledige kracht vereist. Een knock-out klap is hier juist het doel van de wedstrijd. Voorbeelden zijn: Mixed Martial Arts en Thaiboksen.

Vechtsport vs. vechtkunst

Vechtkunsten vallen ook onder de categorie vechtsporten. Ze zijn over het algemeen wat minder in regels vastgelegd en meer holistisch. De nadruk ligt niet op competitie, maar op persoonlijke ontwikkeling. Het gaat om discipline, respect, techniek en concentratie. De krijgskunsten vinden hun oorsprong in Azië waar ze al een lange traditie hebben. Voorbeelden zijn Aikido, Kung Fu en Tai Chi.

Vrouw tijdens een bokstraining
©Cecilie_Arcurs

Wat zijn de voordelen van martial arts?

Met een vechtsport train je meestal je hele lichaam. Of het nu gaat om een stoot, een trap of een uitwijkmanoeuvre, je moet je armen, benen en bovenlichaam op hoge snelheid coördineren. Dit vereist flexibiliteit, spierspanning, kracht en uithoudingsvermogen. In dit opzicht is vechtsport een effectieve fullbody-workout.

Bovendien werk je met een vechtsport ook aan je mentale fitheid. De hoogste concentratie beslist over overwinning of nederlaag. Zonder discipline en wilskracht kom je bij vechtsporten niet ver. Last but not least kun je je bij het boksen, schermen of worstelen ook volledig uitleven. Dit kan helpen om stress en opgekropte emoties te verlichten.

Qi Gong en Thai Chi zijn bijzondere gevallen: het zijn interne krijgskunsten die zich richten op traagheid, innerlijke rust en geduld.

Voor wie is vechtsport geschikt?

Bij de moderne gevechtskunsten zoals we die bij ons beoefenen, staat het sportieve aspect op de voorgrond. Het gaat er dus niet om dat je je agressie op andere mensen afreageert of iemand pijn doet. In plaats daarvan zijn vechtsporten voor iedereen die holistisch wil trainen, zichzelf wil ontwikkelen en zijn sportieve of mentale grenzen wil testen.

Als je kiest voor een klassieke krijgskunst moet je een flinke portie sportieve ambitie meebrengen. Overwinning is het doel. Ook al boks je alleen maar tegen een bokszak tijdens de training, op een gegeven moment ga je ook de ring in om een tegenstander te verslaan. Als je je vooral persoonlijk wilt ontwikkelen en je discipline wilt trainen, kan een vechtsport iets voor jou zijn. Als je voorbereid wilt zijn op een noodsituatie op straat, is een cursus zelfverdediging een goede keuze.

Een vechtsport leren is tijdrovend en complex. Je moet dus bereid zijn om meerdere uren per week in een goede leraar te investeren. De beste manier om Martial Arts te leren is niet op YouTube, maar in een sportschool. De juiste techniek heeft de hoogste prioriteit. Eén verkeerde treffer kan je knock-out betekenen. Daarom moet je alle basisprincipes perfect onder de knie hebben. Als je niet weet welke vechtstijl bij jou past, boek dan eerst een proeftraining.

Onze tip: bekijk ook ons artikel met een overzicht van 33 verschillende sporten als je nog wel wat inspiratie kunt gebruiken.

Welke soorten vechtskunst zijn er?

Wereldwijd zijn er ongeveer 3.000 verschillende vechtsporten. Bij ons zijn er ongeveer 100 varianten bekend – het is niet makkelijk om ze allemaal bij te houden. Hieronder vind je een overzicht van de populairste vechtsporten.

Aikido

Aikido is een defensieve, Japanse krijgskunst, die zijn oorsprong vindt in de Samurai-traditie. Het doel is niet om de tegenstander knock-out te slaan of te verwonden, maar om hem te dwingen zich over te geven door middel van een gedisciplineerde, geconcentreerde en respectvolle actie. Met aikido train je dus vooral veel complexe ontwijkende manoeuvres en innerlijke kracht.

Boksen

Man traint met zandzak tijdens bokstraining
©South_agency

Boksen is de bekendste vechtsport. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen klassiek boksen, kickboksen en thaiboksen.

Bij klassiek boksen vechten twee tegenstanders alleen met gesloten vuisten. Schoppen of stoten met de ellebogen zijn niet toegestaan. Conditie en stootkracht zijn bij dit type boksen het allerbelangrijkste. Tegenwoordig bestaat er ook fitnessboksen. Hier worden de stootcombinaties en bewegingen getraind zonder fysiek contact.

Kickboksen is een full-contact vechtstijl. Er zijn geen strikte regels, behalve dan dat stoten en trappen met de voet in de ring zijn toegestaan. Deze krijgskunst vereist nog meer coördinatie dan het klassieke boksen.

Thaiboksen of Muay Thai is een zeer complexe full-contact vechtsport uit Thailand. Het combineert elementen van het klassieke boksen met kickbokstechnieken. Daarnaast zijn elleboog- en kniestoten toegestaan. Je mag bij Muay Thai vechten met alle lichaamseigen wapens – vuisten, ellebogen, knieën en schenen.

Capoeira

Capoeira is een acrobatische, dansachtige gevechtskunst uit Brazilië. Je doet het volledig zonder lichamelijk contact. Twee tegenstanders bewegen soepel in de ruimte, soms alleen op hun handen. Oefeningen zoals lunges, cartwheels, hoofdstanden en handstanden imiteren een conflict. De “scheidsrechters” staan in een kring rond de tegenstanders, soms met instrumenten die de actie ritmisch begeleiden.

Schermen

Schermen is een verdere ontwikkeling van het zwaard- en sabelvechten. Twee tegenstanders in speciale beschermende kleding duelleren met een degen, een lichtsabel of floret. Strategisch denken, snelheid en een goed reactievermogen zijn vereisten voor deze krijgskunst.

Schermen in de vrije natuur
©Adrián Morillo

Jiu Jitsu

Jiu Jitsu is een Samurai-krijgskunst die wordt gebruikt voor zelfverdediging zonder wapens. De nadruk ligt op het vreedzaam oplossen van conflicten zonder verwondingen. De kracht van de tegenstander moet tegen hem gericht worden. Daarvoor kun je bij deze krijgskunst verschillende technieken gebruiken, zoals stoten, schoppen, wurgen, tillen en duwen. Jiu Jitsu is gebaseerd op een levenshouding die verder gaat dan sport.

Ju Jutsu

Hoewel de namen hetzelfde klinken, heeft Ju Jutsu weinig te maken met het oorspronkelijke Jiu Jitsu. Deze moderne variant van de beroemde krijgskunst werd in Duitsland ontwikkeld. Het is een combinatie van judo, karate en aikido. Het doel is om effectieve zelfverdedigingstechnieken te trainen.

Judo

De Japanse krijgskunst judo is vergelijkbaar met Jiu Jitsu. Alleen ervaren mensen kunnen het verschil van buitenaf zien. Bij judo leer je vier verschillende technieken: werp-, grond-, val- en slagtechnieken. De competitie tussen twee tegenstanders is gebaseerd op het principe van “winnen of opgeven”. Het gaat om respect en mentale en fysieke kracht.

Een verdere ontwikkeling van judo is het zogenaamde Braziliaanse Jiu Jitsu. Een full-contact gevechtskunst, waarbij het er echt op aan komt. Schoppen en slaan zijn taboe, maar til- en wurgtechnieken zijn toegestaan, soms zelfs tot het punt van bewusteloosheid.

Judowedstrijd
©skynesher

Karate

Karate is een wapenloze krijgskunst met een lange traditie. Het komt oorspronkelijk uit Japan waar het werd ontwikkeld als een manier van zelfontplooiing en zelfverdediging. Intussen zijn er veel verschillende stijlen – soms sportief of strijdlustig, soms ceremonieel. De discipline richt zich op stoten en trappen. Het gaat niet zozeer om de overwinning of nederlaag, maar veeleer om persoonlijke ontwikkeling en het aanscherpen van zelfdiscipline.

Kung Fu

Kung Fu komt oorspronkelijk uit China, waar de krijgskunst werd ontwikkeld door de Shaolin-monniken. Vandaag de dag zijn er veel verschillende Kung Fu-stijlen. Ze hebben met elkaar gemeen dat het leren ervan behoorlijk tijdrovend en fysiek veeleisend is. De vijf elementen stok, speer, vuist, sabel en zwaard hebben een belangrijke traditie. Ze staan voor hout, vuur, aarde, metaal en water. Echte Kung Fu-meesters slagen erin om ijzeren staven te vernietigen met alleen fysieke kracht zonder daarbij enige pijn te voelen.

Mixed Martial Arts

Mixed Martial Arts, of kortweg MMA, is een full-contact vechtsport die bestaat uit verschillende stijlen, zoals boksen, kickboksen, karate, Jiu Jitsu, judo en worstelen. Alles is toegestaan in de strijd. Het doel is om de tegenstander knock-out te slaan of hem te dwingen om op te geven. Deze vechtsport is behoorlijk hard en zweterig.

Qi Gong

Qi Gong is een dansachtige, defensieve krijgskunst uit China. Je leert er meditatie in samenhang met gecontroleerde bewegingen. Ook train je je concentratie en mobiliteit. Het is meer een innerlijke krijgskunst en filosofie. Het doel is om de Qi, de levensenergie, te versterken.

Worstelen

Bij worstelen vecht je op de grond en in een staande positie. Werpen, stroppen en heffen zijn toegestaan. Slaan, schoppen, porren en wurgen zijn taboe. De wapenloze krijgskunst kent twee verschillende richtingen: bij freestyle worstelen is het hele lichaam doelwit, bij Grieks-Romeins worstelen (Greco) gebruik je alleen je bovenlichaam. Je doel is om de tegenstander naar de grond te dwingen en hem met beide schouders op de mat te houden.

Taekwondo

Groepstraining voor vechtsport in de sportschool
©Tom Werner

De vechtkunst Taekwondo komt oorspronkelijk uit Korea. De discipline is vergelijkbaar met karate, maar richt zich meer op soms zeer complexe voettechnieken. Taekwondo gaat vooral over snelheid, uithoudingsvermogen en discipline. De krijgskunst streeft ook morele waarden na, zoals vrijheid, rechtvaardigheid en vrede. Elke leerling legt een eed af.

Tai Chi

Tai Chi of Tai Chi Chuan is vergelijkbaar met Qi Gong en ook een interne krijgskunst die zijn oorsprong vindt in China. Het wordt ook wel schaduwboksen genoemd. Het bijzondere eraan: je voert de bewegingen met je hele lichaam heel langzaam uit. Wapens zijn ook toegestaan, hoewel in de moderne praktijk alleen een stok wordt gebruikt. Het doel is om yin en yang in balans te brengen, evenals innerlijke focus. De krijgskunst is niet belastend voor je gewrichten en kun je tot op hoge leeftijd blijven doen.

Onze tip: als je veel traint, moet je voldoende regenereren. Onze Recovery Aminos zijn perfect voor alle vechtsporters. Ze geven je spieren terug wat ze verdienen.

Recovery Aminos bestellen

Conclusie

  • Krijgskunst is een verzamelnaam voor diverse vechtstijlen die voornamelijk uit Azië afkomstig zijn. Hiertoe behoren ook vechtsporten en zelfverdediging.
  • Bij klassieke gevechtskunst draait het om de competitie tussen twee tegenstanders, waarbij de overwinning of de nederlaag op het spel staat. Het aantal regels verschilt per vechtsport.
  • Krijgskunsten zijn holistische disciplines die naast het sportieve aspect ook een specifieke filosofie vertegenwoordigen.
  • Vechtsporten vereisen een hoog niveau van discipline, concentratie en sportieve ambitie.
  • De meeste vechtsporten zijn een effectieve fullbody-training waar je kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en behendigheid voor nodig hebt.
  • Er zijn wereldwijd meer dan 3.000 verschillende vechtstijlen. De bekendste vechtsporten zijn boksen, judo, karate, Jiu Jitsu, Taekwondo en Tai Chi.
Bronnen artikel
Wij, bij foodspring, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten te komen over hoe we de feiten checken en hoe we de content up-to-date en betrouwbaar houden.

Related Posts