2 min leestijd

Golden Milk: een gezondheidsboost voor sporters

Golden Milk | Effect, oorsprong en recepten
Content editor & fitness coach
Lisa is journaliste, gekwalificeerd fitness en voedingscoach en meditatiecoach. Ze heeft jarenlang voor verschillende lifestyle en fitness magazines gewerkt. Hier schrijft ze artikelen op het gebied van workouts, fitness, lifestyle en mind.

Nu sporters de hoeveelheid cafeïne die ze op een dag binnenkrijgen steeds beter gaan bijhouden – en soms ook beperken – groeit de interesse voor warme oppeppers die geen schokeffect veroorzaken. Veel mensen kijken hierbij naar het Oosten, naar een traditionele Ayurvedische drank met de naam Golden Milk, gouden melk dus. De belangrijkste ingrediënten van deze Kurkuma Latte zijn melk en kurkuma, een specerij die vaak vaak wordt gebruikt in de traditionele Indiase geneeskunde. De gele wortel geeft de drank zijn mooie gele kleur, een kleur die zo levendig is dat hij ook wordt gebruikt om textiel te verven. Mensen zweren ook bij kurkuma als ontstekingsremmer. Maar misschien zweer jij gewoon bij Golden Milk, omdat het zo lekker smaakt.

Waar is Golden Milk goed voor?

Golden Milk vormt een vast onderdeel van de Ayurvedische geneeskunde. Het geheim achter de lekkere warme drank is de Aziatische gemberplant kurkuma. Kurkuma bevat namelijk curcumine, een natuurlijke antioxidant. “Curcumine helpt bij de behandeling van oxidatieve stress, inflammatoire aandoeningen (ontstekingen), stofwisselingsproblemen, artritis, angststoornissen en hyperlipidemie” – dit laatste is een verhoogd gehalte van vetten als cholesterol en triglyceriden in het bloed, zo verklaart een onderzoeksreview in het tijdschrift Foods. Veel van de opwinding rond curcumine komt van het feit dat het een ontstekingsremmende stof is. Ontstekingen ontstaan wanneer je lichaam een verwonding oploopt, zoals een verstuikte enkel. Maar er zijn ook systemische ontstekingen, die zich kunnen uiten in aandoeningen zoals artritis, en in verband kunnen worden gebracht met kanker. Volgens onderzoekers van de Hamamatsu University School of Medicine in Japan kan curcumine mensen met een spijsverteringsontsteking, colitis ulcerosa genaamd, helpen met het verminderen of zelfs het verdwijnen van de klachten. En onderzoekers in China hebben curcumine in verband gebracht met bescherming tegen hartaandoeningen. Het zou zelfs sociale stress en angst kunnen verminderen, zo blijkt uit onderzoek in het tijdschrift Neuropsychopharmacology. 

Het is ook de reden waarom mensen met vermoeide gewrichten na afloop van een zware training vaak overgaan op curcumine, omdat het een niet-farmaceutisch hulpmiddel tegen ontstekingen is en het je kan helpen om op natuurlijke wijze weer op te knappen. Sporters die supplementen met curcumine kregen “vertoonden minder ontstekingen en oxidatieve stress, minder pijn en spierbeschadiging, superieur herstel en betere spierprestaties, betere psychologische en fysiologische reacties (thermisch en cardiovasculair) tijdens de training, en een verbeterde maag- en darmfunctie,” aldus een onderzoeksreview in Critical Reviews in Food Science and Nutrition

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, bevat Golden Milk vaak ook andere ingrediënten, zoals gember, kaneel, honing, kardemom, steranijs, nootmuskaat, kokosolie en zwarte peper, die allemaal op hun eigen manier een indrukwekkend voedingsstoffenprofiel hebben. Om het meeste uit je Golden Milk te halen, moet je wel een beetje vet toevoegen, aangezien de curcumine in kurkuma niet in water oplosbaar is. Een beetje kokosolie (of misschien zelfs boter) kan je lichaam helpen om de curcumine beter op te nemen.

Recept voor Golden Milk (één portie)

Ingrediënten:

  • 1 kopje melk (zuivel of een plantaardig melkalternatief)
  • 1 duimgroot stukje verse kurkuma, fijngehakt, of 1/2 theelepel kurkumapoeder
  • 1 plakje verse gember, fijngehakt, of 1/4 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel kokosolie, lijnzaadolie, CBD-olie of boter
  • 1/4 theelepel gemalen kardemom of 1 kardemompeul (optioneel)
  • 1/4 theelepel kaneel of 1/2 kaneelstokje (optioneel)
  • 1/2 theelepel honing of agavesiroop (optioneel)
  • 1 mespuntje gemalen nootmuskaat (optioneel)
  • 1 steranijs (optioneel)
  • Versgemalen zwarte peper (optioneel)

Bereiding van de Golden Milk: 

Breng de melk in een kleine steelpan op middelhoog vuur aan de kook en zet het vuur laag. Voeg de kurkuma en de gember toe en klop met een garde. Als de melk heldergeel van kleur wordt, voeg je het vet en de rest van de specerijen toe, en naar wens ook een beetje zoetstof. Klop voortdurend met de garde, ongeveer 3 minuten. Schenk de gouden melk vervolgens door een zeef in een beker en drink het meteen op.  

Nog meer over dit onderwerp: Hoe voel jij je? Doe onze Body Check voor meer inzichten!

Bronnen artikel
Wij, bij foodspring, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten te komen over hoe we de feiten checken en hoe we de content up-to-date en betrouwbaar houden.

Related Posts