Valentijnsdag: glutenvrije chocolade-kersen-muffins
Zonder meel en met proteïne-frosting
Bye bye foodcoma! Deze overheerlijke muffins bevatten geen meel en geen enorme hoeveelheid geraffineerde suikers. In plaats daarvan gebruiken we gemalen amandelen en honing. De combinatie van pure chocolade en kersen geeft het deeg een smeuïge consistentie. En alsof dat nog niet genoeg is, zitten de muffins ook nog bomvol proteïne: de frosting is gemaakt van een mix van roomkaas en Whey Protein! Natuurlijk kun je de smaak van de forsting aanpassen aan jouw persoonlijke smaak. Houd je niet van kokos? Geen probleem! Kies dan gewoon een van de vele andere smaken.
Preparation
-
Verwarm de oven voor op 180 °C.
-
Doe de kokosolie samen met de pure chocolade in de magnetron of verwarm het au bain marie. Laat het vervolgens iets afkoelen, zodat het niet te warm is.
-
Roer de honing en de eieren door het mengsel.
-
Doe de gemalen amandelen, cacaopoeder, bakpoeder en een snufje zout in een andere kom en meng het geheel.
-
Voeg nu de honing-choco-mix toe en roer goed. Dat gaat het beste met een houten lepel of spatel. Roer net zo lang tot er een deeg ontstaat en niet langer!
-
Voeg als laatste de kersen toe aan het deeg en vul de muffinvormpjes met het deeg. Bak ze 15 tot 20 minuten. Prik dan in het deeg om te kijken of ze klaar zijn.
-
Voor het glazuur meng je de roomkaas met de Whey Protein tot er een gladde massa ontstaat.
-
Verdun eventueel met 2 el water of melk om de perfecte consistentie te krijgen. Je kunt het eventueel ook nog iets zoeter maken met stevia.
-
Zodra de muffins klaar zijn, laat je ze eerst afkoelen. Vervolgens breng je met een mes of spuitzak het glazuur aan.
- Eet smakelijk!
Taart of muffins met gemalen amandelen - zo werkt dat!
Voor kleine zoete snacks zoals koekjes of muffins werken gemalen amandelen erg goed. Als je voor het grotere bakwerk gaat - denk aan taart, taartbodems of brownies - dan kun je beter niet al het meel vervangen door gemalen amandelen. Dan wordt het deeg te kruimelig.
Is er een verschil tussen gemalen amandelen en amandelmeel?
Ja. Amandelmeel is een bijproduct dat ontstaat als je amandelen tot olie of melk wilt verwerken. Het is dus een product dat zwaar ontolied is. Gemalen amandelen daarentegen zijn gewoon fijn gemalen amandelen. Deze worden met of zonder schil gemalen. Gemalen amandelen bevatten veel eiwitten en hebben een hoog aandeel onverzadigde vetten. Perfect voor een effectieve training dus! De twee producten verschillen ook nogal in prijs. Kwalitatief amandelmeel is duur en is niet zomaar in elke supermarkt verkrijgbaar.
Hoe worden de muffins zo smeuïg?
Of het nu met koolhydraten, weinig koolhydraten of zonder koolhydraten is - er is bij het bakken 1 truc waarmee je je gebak lekker smeuïg kunt maken. Roer alle ingredienten net zo lang tot er een deeg ontstaat en geen seconde langer! Klonters zijn ok. Die gaan tijdens het bakken weg en zorgen voor een luchtige bite!
Ben jij vegan en op zoek naar een alternatief voor eieren?
Omdat het deeg met gemalen amandelen een plakkerig ingredient nodig heeft, gebruik je in plaats van eieren gewoon 2 zeer rijpe bananen. Prak de bananen met 2 el chiazaad, die je eerst in 5 el water hebt laten wellen.

Jouw Body Check
Wilt u uw voeding verbeteren? Onze Body Check zal helpen!
- Persoonlijke BMI-berekening
- Handige voedingstips
- De juiste producten om jouw doel te bereiken