4 min read

Eiwitpoeder kopen – zo vind je het juiste product

Eiwitpoeder kopen voor de spieropbouw of om af te vallen
Fitness Editor
Julia is fitnessinstructeur en voedingscoach. Daarnaast bedenkt ze gratis workout-programma's.

De markt voor eiwitpoeder is niet altijd even transparant over de gebruikte ingrediënten. Waarden zoals het eiwitgehalte zijn vaak indrukwekkend hoog tot 100 gram. Door het gebruik van minderwaardige grondstoffen en productieketens in Oost-Europa of China is de besmetting van dergelijke goedkope producten aan de orde van de dag.

Kwalitatief eiwitpoeder wordt beter door je lichaam verwerkt, brengt je sneller naar je doel en is goed voor je lichaam. We laten je zien hoe je een goed eiwitpoeder herkent en hoe je onderscheid kunt maken tussen kwalitatief hoogwaardig eiwitpoeder en een goedkope imitatie. In de eiwitshake-vergelijking kun je zien welk eiwitpoeder precies geschikt is voor jouw lichamelijke doelen.

De voordelen van eiwitpoeder 

De aankoop van eiwitpoeder is zinvol voor iedereen die zijn of haar sportieve doelen (bijv. spieropbouw, gewichtsverlies) met sportvoeding wil ondersteunen. Je spieren worden sterk belast door regelmatige sportieve activiteiten.

Om de opbouw en het herstelproces van je spieren te ondersteunen, moet je je lichaam van voldoende eiwitten voorzien. Deze extra behoefte moet voor een groot deel worden gedekt door natuurlijke, eiwitrijke voedingsmiddelen. Vooral na je training zijn eiwitpoeders belangrijk voor de snelle toevoer van essentiële aminozuren voor de spiermassa. Bij afvaldiëten kunnen eiwitpoeders helpen om het gevoel van verzadiging te verbeteren of dienen ze als alternatief voor een zoete snack. Op deze manier dragen ze bij aan het bereiken van het calorietekort.

Eiwitpoeder is geschikt voor het compleet maken van de maaltijden met een eiwitcomponent en daarmee het verhogen van de biologische waarde. Zo kunnen eiwitpoeders bijvoorbeeld in de muesli worden gegeten. Eiwitpoeders kunnen ook gebruikt worden om heerlijke eiwitshakes te bereiden met verse ingrediënten zoals bessen of bananen.

Onze tip

Protein Muesli
©foodspring

Eiwit is de nummer 1 brandstof voor je spieren. Als je hard traint, is je eiwitbehoefte hoger. Naast eiwitpoeders en een evenwichtige voeding, kun je ook in je extra behoefte voorzien met kwalitatieve eiwitproducten op het gebied van sportvoeding. In je Protein Muesli voor een goede start van de dag of als lekkere snack tussendoor – wij hebben voor iedereen wat wils. Check het nu zelf.

Probeer onze proteïne-produkten

Zo herken je hoogwaardig eiwitpoeder

Bij het kopen van het juiste eiwitpoeder zijn er een aantal belangrijke punten en kwaliteitskenmerken om rekening mee te houden. Wij vertellen je hoe je goede van slechte eiwitpoeder kunt onderscheiden en welk eiwitpoeder het juiste is voor spieropbouw of om vet te verbranden. Om de keuze wat makkelijker te maken, bieden wij je de 3 belangrijkste criteria voor de aankoop van eiwitpoeders.

Korte lijst met ingrediënten 

Hoe korter de lijst van gebruikte ingrediënten, hoe minder bewerkt het eiwitpoeder is. Conserveringsmiddelen of chemische kleurstoffen, net als zoetstoffen zoals aspartaam en cyclamaat mogen niet in de lijst van ingrediënten voorkomen.

Hoog proteïnegehalte

Hoe hoger het eiwitgehalte, hoe groter de kans dat er gebruik is gemaakt van een hoogwaardig eiwitpoederconcentraat of -isolaat. Als richtlijn kun je een eiwitgehalte van 75 gram of meer per 100 gram eiwitpoeder aanhouden.

Regionaal geproduceerd

De productieprocessen zoals onder andere in Nederland zijn onderworpen aan de strengste richtlijnen. Denk aan hygiënevoorschriften omtrent de productie.

Kwaliteitskenmerken bij de aankoop van eiwitpoeder

Goede kwaliteit

+ Minstens 75 gram eiwit per 100 gram eiwitpoeder

+ Kwalitatieve grondstoffen, regionaal geproduceerd

+ Zonder kunstmatige kleur- of conserveringsmiddelen

Schlechte kwaliteit

– Minder dan 75 gram eiwit per 100 gram eiwitpoeder

– Goedkope grondstoffen uit Oost-Europa of China

– Gebruik van kunstmatige conserveringsmiddelen en kleurstoffen

Probeer onze premium eiwitpoeder

Het beste eiwitpoeder voor de spieropbouw

Het gebruik van eiwitpoeders voor de spieropbouw ondersteunt je prestatievermogen en draagt bij aan een verbeterde eiwitsynthese, die van essentieel belang is voor de opbouw van nieuwe spiermassa. Eiwitpoeder voorziet je lichaam van essentiële aminozuren zoals leucine, isoleucine en valine (BCAA’s), die worden omgezet in bouwstenen voor het lichaamseigen eiwit. Verschillende eiwitpoeders zijn geschikt voor verschillende doeleinden vanwege het type eiwit dat gebruikt wordt. Het assortiment gaat van wei en caseïne tot ei en zuiver plantaardige eiwitten.

Whey Protein
©foodspring

Whey Protein – de klassieker voor de spieropbouw

De klassieke eiwitpoeder voor de spieropbouw is weiproteïne. Weiproteïne heeft een bijzonder hoog gehalte aan essentiële aminozuren en wordt daarom vooral direct na de spieropbouwende training gebruikt. Of je het nu met water mengt of met fruit – Whey Protein is de perfecte partner na een zware training.

Ontdek onze Whey Protein

Bio Protein – het gecertificeerde eiwitpoeder 

Eiwitpoeders zoals Bio Proteïne kunnen heel goed gebruikt worden als aanvulling op de snel beschikbare Whey Protein. Door het hoge caseïnegehalte van de biologische proteïnepoeder kan het voor het slapen gaan uitstekend worden gebruikt. Het hoge caseïnegehalte wordt langzaam aan de spieren afgegeven. Dit gaat spierafbraak (katabolisme) ‘s nachts tegen. En nog iets: De spieren worden ook ‘s nachts optimaal van voedingsstoffen voorzien en kunnen zich zo perfect ontwikkelen en herstellen.

Probeer onze Bio Protein

Vegan Protein – het plantaardige eiwitpoeder 

Er is ook plantaardig eiwit. Hoogwaardige plantaardige eiwitpoeders die verschillende eiwitbronnen combineren zijn vooral geschikt voor veganisten. Kwalitatieve plantaardige eiwitbronnen, naast het klassieke soja-eiwit, zijn vooral rijst, hennep, erwten en zonnebloem. Deze combinatie overtuigt met een compleet aminozuurprofiel. Nog een pluspunt: het bevat geen allergenen.

Probeer onze Vegan Protein

Het beste eiwitpoeder om af te vallen

Shape Shake 2.0 – met wei-eiwit uit echte weidemelk

De nieuwe Shape Shake 2.0 bevat weinig suiker, veel vezels en is de perfecte manier om een ​​maaltijd te vervangen. De slimme koppen van onze R&D-afdeling hebben bijna twee jaar samengewerkt met onze klanten om een ​​nieuw recept te ontwikkelen. Het is absoluut een lekkere maaltijdvervanger geworden, die niet alleen veel eiwitten, veel vezels en slechts weinig suiker bevat – we zijn nog een stap verder gegaan.

  • Nieuw glutenvrij recept, gezoet met steviolglycoside van de steviaplant
  • Met multi-enzymcomplex, lijnzaad en L. acidophilus
  • 24 verschillende vitamines en mineralen
Probeer nu de Shape Shake 2.0

Onze tip: 

Breng je training naar een hoger niveau met onze gratis Body Check. Bepaal je doel, bereken je BMI en ontvang persoonlijk voedings- en trainingsadvies.

Doe nu de gratis Body Check
Article sources
We at foodspring use only high-quality sources, including peer-reviewed studies, to support the facts within our articles. Read our editorial policy to learn more about how we fact-check and keep our content accurate, reliable, and trustworthy.