4 min leestijd

Eiwitpoeder voor ieder doel

Eiwitpoeder
Fitness Editor
Julia is fitnessinstructeur en voedingscoach. Daarnaast bedenkt ze gratis workout-programma's.

Eiwitpoeder is de gemakkelijkste manier om je lichaam te voorzien van hoogwaardige eiwitten in geconcentreerde vorm. Wij laten je zien welke voordelen het gebruik van eiwitpoeder heeft en waaraan je kwalitatief eiwitpoeder kunt herkennen. We laten je eiwitpoeders zien die bijzonder geschikt zijn voor de spieropbouw en om af te vallen, en wat het verschil is.

Wat zijn de voordelen van eiwitpoeder?

De sleutel tot een sterk en mooi lichaam ligt niet alleen in het trainen van kracht- en uithoudingsvermogen, maar vooral in de inname van voldoende eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstoffen van onze spieren. Maar niet alleen dat, ze zijn ook van invloed op onze huid en haren.

  • Geschikt voor de spieropbouw
  • Perfect alternatief voor een caloriebom
  • Makkelijk te combineren met andere ingrediënten
  • Ook geschikt om mee te bakken

Eiwitten kun je makkelijk in je dagelijks leven integreren via eiwitshakes en ze helpen je om snel en makkelijk aan een verhoogde eiwitbehoefte te voldoen. Niet alleen mannen kunnen van deze voordelen profiteren. Eiwitshakes zijn ook zeker geschikt voor vrouwen.

Eiwitpoeder voor de spieropbouw

Naast de mix van krachttraining en aangepaste voeding is eiwitpoeder een belangrijk bestanddeel op weg naar spieropbouw. Afhankelijk van de trainingsintensiteit en lichamelijke gesteldheid (lengte, gewicht, leeftijd, etc.) neemt de behoefte aan eiwitten toe.

Als jouw doel het opbouwen van spieren is, dien je te zorgen voor een toereikende eiwitvoorziening om zo de groei van nieuwe spiercellen mogelijk te maken.

In combinatie met een calorie-overschot van 300-500 kcal calorieën per dag, wordt het lichaam overgebracht naar een anabole toestand waarin het zich de luxe van nieuwe spieren kan veroorloven.

Wij raden 1,5 – 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag als jij spieropbouw als doel hebt. Voor iemand met een lichaamsgewicht van 80 kilo zou dit ongeveer 144 gram eiwit zijn.

Whey Protein – de klassieker

Voor: voorziet je snel van voedingsstoffen
Specialiteit: heel snel beschikbaar
Wanneer: ideaal direct na afloop van je training

Meer weten

3K Protein – de allrounder

Voor: snelle en langdurige voorziening van voedingsstoffen
Specialiteit: optimale combinatie van eiwitten
Wanneer: perfect na je training ‘s avonds

Meer weten

In principe wordt aanbevolen om in je eiwitbehoefte te voorzien met natuurlijke eiwitbronnen. Dit is echter niet altijd gemakkelijk en uitvoerbaar. Eiwitpoeder kun je ook in de vorm van een shake direct na je training of als eiwitrijke snack nemen. Met een eiwitshake voorzie je je lichaam van 30 gram hoogwaardige proteïne.

Eiwitpoeder om af te vallen

Tijdens de vetverbranding wordt ons lichaam en vooral onze spieren blootgesteld aan een zware belasting.

Vanwege een negatieve energiebalans (calorietekort van 500-800 kcal per dag) bevinden onze spieren zich in principe in een katabole toestand.

In het kader van een calorietekort en onder hoger sportieve belasting is het erg belangrijk dat je je proteïne-inname constant hoog houdt.

De hoogste prioriteit in een dieet is maximaal spierbehoud met de grootst mogelijke vermindering van lichaamsvet.

Eiwitpoeder is uitermate geschikt om dit doel te bereiken.

Vegan Protein – Plantaardige eiwitpoeder

Voor: eiwitshake om af te vallen voor veganisten
Specialiteit: 100% pflantaardig, glutenvrij en zonder soja
Wanneer: ‘s ochtends, ‘s avonds of na je training

Meer weten

Wij raden je aan om binnen een dieet, in combinatie met regelmatig sporten, je eiwitbehoefte te bepalen op basis van 1,8 – 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.

Aan de ene kant heb je de positieve stikstofbalans voor het behoud van je spieren en aan de andere kant zorgt een hoge eiwitinname voor een vol gevoel en dat helpt bij het afvallen.

Vegan Protein chocolade
©foodspring

Verschillende soorten eiwitpoeder

Bio Protein – biologisch eiwitpoeder

Eiwitpoeder van hoge kwaliteit is inmiddels ook in bio-kwaliteit verkrijgbaar. De basisvoorwaarde hiervoor is het gebruik van ingrediënten die uitsluitend afkomstig zijn van gecontroleerde biologische teelt.

Bio Protein van foodspring bevat melkproteïne met een natuurlijke verhouding van 80% caseïne en 20% weiproteïne. De smaken worden alleen met natuurlijke aroma’s en echte vanillestokjes (vanillesmaak) en premium cacaopoeder (chocoladesmaak) gemaakt.

Er worden geen kunstmatige zoetstoffen gebruikt. De zoetheid van het eiwitpoeder wordt bereikt met natuurlijke ruwe rietsuiker.

Lees nu meer over onze Bio Protein, dat geschikt is voor de meest veeleisende gebruikers.

Meer weten

Vegan Protein – veganistisch eiwitpoeder

Er zijn verschillende plantaardige eiwitbronnen. In eiwitpoeder wordt vooral veel soja gebruikt.

Soja is een volwaardig en hoogwaardig eiwit. Vooral als je veganist bent, heb je vaak een hoge sojaconsumptie. In het kader van evenwichtige voeding maken wij gebruik van andere plantaardige bronnen.

Hoogwaardige plantaardige eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld rijst, hennep, erwten en zonnebloempitten.

Gecombineerd tot een meercomponenten-proteïne bieden ze een volwaardig aminozuurprofiel en verzorgen je lichaam met alle essentiële aminozuren.

Vegan Protein overtuigt door mineralen, omega-3-vetzuren en een optimale bio-beschikbaarheid van het eiwit.

Meer weten

3K Protein – de allrounder onder de eiwitpoeders

Meercomponenten-eiwitpoeder zoals 3K Protein heeft een bijzonder hoge biologische waarde. Een hoge biologische waarde betekent voor ons lichaam dat de aangeleverde eiwitten optimaal tot lichaamseigen eiwit omgezet kan worden en daarmee zeer bruikbaar zijn. Op basis van verschillende proteïnesoorten is onze 3K Protein erg veelzijdig en uitermate geschikt voor sporters die een breed spectrum van verschillende sportdisciplines beoefenen.

Meer weten

Kwaliteit van eiwitpoeder

De markt van eiwitpoeders is groot. Voor de consument is het vaak lastig om goede kwaliteit te herkennen. Wij willen transparantie bieden en geven je criteria waarmee je hoogwaardige eiwitpoeder gemakkelijk kunt herkennen.

Kwaliteitskenmerken van eiwitshakes

  • Afhankelijk van de proteïnesoort minimaal 75 gram eiwit per 100 gram poeder
  • Hoogwaardige ingrediënten, regionaal geproduceerd
  • Zonder kunstmatige kleur- of conserveringsmiddelen

Kenmerken van eiwitshakes van mindere kwaliteit

  • Minder dan 75 gram eiwit per 100 gram poeder
  • Goedkope ingrediënten uit Oost-Europa of China
  • Gebruik van kunstmatige conserveringsmiddelen of smaakstoffen

Of je nu wilt afvallen of spieren wilt opbouwen – om de beste resultaten te behalen, raden we je onze gratis Body Check aan. Laat je BMI berekenen, bepaal je doelen en ontvang een persoonlijk trainings- en voedingsadvies.

Bronnen artikel
Wij, bij foodspring, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten te komen over hoe we de feiten checken en hoe we de content up-to-date en betrouwbaar houden.

Related Posts