3 min leestijd

Calorieverbruik: hoeveel verbrand je tijdens het sporten en in je dagelijks leven?

Bereken jouw calorieverbruik
Door:
Content Marketing Manager & fitnesseconoom
Leonie ist ecotrofoloog en schrijft artikelen over voeding en een gezonde lifestyle. Ook bedenkt ze gratis voedingsplannen.

De zomer staat voor de deur. Tijd om je beachbody weer wat bij te schaven. Het maakt niet uit of je wilt afvallen of spieren wilt vormen, je calorieverbruik speelt altijd een belangrijke rol op de weg naar jouw droomlichaam. Dat betekent niet dat je vanaf nu iedere calorie moet gaan bijhouden. Maar een overzicht kan je wel helpen om inzicht te krijgen in jouw calorieverbruik tijdens het sporten en in je dagelijks leven – en hoe je hier je voeding op kunt aanpassen. Zo bereik je gegarandeerd je doel.

Met de juiste voeding naar een calorietekort

De training kunnen we niet van je overnemen. Maar we kunnen wel je doelen ondersteunen. Goede voeding is de sleutel als het om calorieverbruik gaat. Fast food, zoetigheid, etc. smaakt heerlijk, maar verhoogt je calorie-inname zonder dat het je iets oplevert.

Zowel bij spiergroei als bij body shaping speelt een voldoende proteïne-inname een belangrijke rol voor het resultaat. Onze hoogwaardige eiwitten zijn daarom ideaal voor jou. Zin in krokante Protein Muesli als ontbijt? En een romige proteïne-shake na je training? Geen probleem: met onze finest fitnessvoeding staat niets jouw beachbody nog in de weg.

Ontdek onze proteïneproducten

Calorieverbruik tabel

Met sport verbrand je calorieën. Dat staat vast. Maar hoeveel calorieën verbrand je met joggen? En hoeveel met schoonmaken? In onze tabel laten we je de gemiddelde richtlijnen voor verschillende sportdisciplines en dagelijkse activiteiten zien. Natuurlijk is het calorieverbruik per persoon verschillend en hangt af van factoren als leeftijd, gewicht, geslacht en gezondheid. Zo kan het calorieverbruik per persoon sterk variëren.

De volgende waarden gelden voor een persoon met een lichaamsgewicht van ongeveer 70 kilo, bij een duur van 30 minuten per lichamelijke activiteit.

Calorieën verbranden door te sporten
©gettyimages/Cecilie_Arcurs

Calorieverbruik tabel: sport

Sport Kilocalorieën
Aerobic 70-90 kcal
Badminton 214 kcal
Basketbal 244 kcal
Crosstrainer, langzaam 225 kcal
Crosstrainer, snel 325 kcal
Croquet 101 kcal 
Inline skaten 245 kcal
Intervaltraining 183 kcal
Joggen, langzaam 280 kcal 
Joggen, snel 448 kcal
Judo 162 kcal
Krachttraining 238 kcal
Hardlopen 200 kcal
Atletiek 184 kcal
Push-ups 107 kcal
Roeien 43 kcal
Fietsen 281 kcal
Paardrijden 32 kcal
Touwtjespringen 107 kcal
Zwemmen 50 kcal
Sit-ups 107 kcal
Stepper 74 kcal
Spinning 162 kcal
Skiën 249 kcal
Dansen 80 kcal
Trampoline-springen 50 kcal
Tafeltennis 186 kcal
Wandelen 66 kcal
Nordic walking 50 kcal
Aquarobics 162 kcal
Yoga 62 kcal
Zumba 97 kcal

 

Calorieverbruik tabel: dagelijks leven

Autorijden 61 kcal
Tuinieren, licht 122 kcal 
Tuinieren, zwaar 183 kcal 
Tv-kijken 40  kcal
Koken 79 kcal
Pianospelen 85 kcal
Schoonmaken 48 kcal 
Slapen 54 kcal
Shoppen 125 kcal
Wandelen 66 kcal
Traplopen 51 kcal


Trouwens:

Wil je weten hoeveel calorieën jouw croissantje bij het ontbijt bevat? In onze gratis caloriecalculator laten wij zien hoeveel calorieën bepaalde producten bevatten.

Gemiddeld calorieverbruik per dag

De stofwisseling werkt bij iedereen weer anders. Dat betekent dat ook het calorieverbruik per mens verschillend is. Invloedrijke factoren zijn onder andere leeftijd, grootte en fysieke conditie.

Met onze gratis caloriecalculator kun je heel makkelijk je dagelijks gebruik, gebaseerd op jouw persoonlijke doelen, uitrekenen. Daarnaast vertellen we alles wat je over je basale metabolisme en energieverbruik weten moet.

Man en vrouw lopen hard in het park

©gettyimages/NikadaHieronder vind je een overzicht met het gemiddelde calorieverbruik bij een overwegend zittende activiteit, afhankelijk van leeftijd.

Calorieverbruik vrouwen (afhankelijk van leeftijd)

15 – 19 jaar 2.000 kcal
19 – 25 jaar 1.900 kcal
25 – 51 jaar 1.900 kcal
51 – 65 jaar 1.800 kcal
65 jaar en ouder 1.600 kcal


Calorieverbruik mannen (afhankelijk van leeftijd)

15 – 19 jaar 2500 kcal
19 – 25 jaar 2500 kcal
25 – 51 jaar 2400 kcal
51 – 65 jaar 2200 kcal
65 jaar en ouder 2000 kcal


Je calorieverbruik verhogen – zo doe je dat

Vooral als je wilt afvallen is een gezond calorietekort van 400-500 kcal essentieel. Dit calorietekort kun je bereiken door aangepaste voeding en/of meer beweging. Zo verhoog je automatisch je calorieverbruik.

De makkelijkste weg is spieren opbouwen, omdat je spieren dan ook in volledige ruststand – bijvoorbeeld op de bank – meer calorieën verbruiken. Zo stimuleer je je calorieverbruik. Natuurlijk verbruik je ook veel calorieën tijdens een intensieve cardiotraining. Afhankelijk van de sport en de intensiteit zijn dat tot 400 kcal en meer.

Je calorieverbruik verhogen
©gettyimages/oatawa

Conclusie

Hoeveel calorieën je per dag verbruikt, hangt af van hoeveel je beweegt. Daarbij spelen ook factoren als leeftijd, gewicht, geslacht en lichamelijke conditie een belangrijke rol. Wat altijd geldt: hoe meer je beweegt, des te meer calorieën je verbruikt. Vooral spieropbouwende training stimuleert het calorieverbruik, omdat je spieren dan ook energie verbranden in ruststand. Onze calorieverbruiktabel met verschillende sportdisciplines helpt je om een beter gevoel je krijgen voor je energieverbruik en laat je zien met welke training je de meeste calorieën verbrandt.

Doe nu de gratis Body Check

Op het strand zijn alle ogen op jou gericht. Met een lichaam waar je altijd al van gedroomd hebt. Voor het beste resultaat op weg naar jouw droomfiguur raden wij je onze gratis Body Check aan. Definieer je doel, laat je BMI berekenen en ontvang persoonlijk voedings- en trainingsadvies.

Doe nu de gratis Body Check
Bronnen artikel
Wij, bij foodspring, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten te komen over hoe we de feiten checken en hoe we de content up-to-date en betrouwbaar houden.

Related Posts