5 min leestijd

BCAA’s – effectieve werking op de spieropbouw

De prestatiebevorderende werking van BCAA’s zorgt voor steeds meer gebruikers. De aminozuren bieden veelzijdige voordelen en zijn in de fase van de spiergroei en tijdens een dieet erg handig. Ook duur-, vecht- en krachtsporters profiteren van de extra inname van BCAA’s.

Wat zijn BCAA’s?

BCAA’s zijn echte allrounders voor je spieren. BCAA staat voor Branched Chain Amino Acids. In het Nederlandse worden ze vertakte keten aminozuren genoemd. Ze bevatten drie van de essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Deze spelen een belangrijke rol bij de spierkwaliteit en zijn een snelle bron van energie voor de training.

In onderstaand overzicht kun je zien welke voedingsmiddelen vertakte aminozuren bevatten.

per 100 gram
Rundvlees 1,7 gram leucine, 1,1 gram isoleucine, 1,2 gram valine
Kip 1,7 gram leucine, 1,1 gram isoleucine, 1,1 gram valine
Wilde zalm 1,8 gram leucine, 1,2 gram isoleucine, 1,4 gram valine
Eieren 0,54 gram leucine, 0,3 gram isoleucine, 0,4 gram valine
Rijst 0,67 g leucine, 0,33 gram isoleucine, 0,46 gram valine

Wil jij sportieve topprestaties leveren en zoek je een product dat doet wat het belooft? Met onze BCAA’s ben je goed voorzien van hoogwaardige essentiële aminozuren. Nieuwsgierig geworden?

Ontdek onze BCAA’s

Werking van BCAA’s

BCAA’s zijn de bouwstenen voor je spieren. Hoe meer BCAA’s je via je voeding of supplementen binnenkrijgt, hoe beter je nieuwe spieren kunt opbouwen of bestaande spieren kunt beschermen tegen afbraak.

Of je nu vet wilt verbranden of je spiermassa wilt vergroten: 

BCAA’s ondersteunen je lichaam en helpen je om je trainingsdoel sneller te bereiken.

BCAA’s zijn belangrijk bij intensieve training, omdat ze energiewinning uit je spieren en daarmee spierafbraak voorkomen.

Ze zorgen daarnaast voor effectieve spiergroei na je training en bevorderen tegelijkertijd je vetverbranding.

Bevordering van spiergroei direct na je training

De anabole (spieropbouwende) werking van BCAA’s na je training wordt ook door recreatieve sporters erg gewaardeerd. 

BCAA’s stimuleren, als je ze samen met koolhydraten inneemt, de aanmaak van insuline.

Onderzoek toont een stimulering van de insuline-aanmaak van 66% aan. Omdat insuline een sterk anabool hormoon is, heeft het een positieve werking op de spiergroei.

Onze tip: proteïne voor meer spieropbouw

Naast BCAA’s spelen ook eiwitten een belangrijke rol bij de spieropbouwtraining. Alleen als je voldoende hoogwaardige eiwitten binnenkrijgt, kun je effectief en duurzaam spiermassa opbouwen. Proteïne-shakes, bijvoorbeeld onze Whey Protein, zijn echte klassiekers op het gebied van sportvoeding. De perfecte wisselwerking tussen weiconcentraat en -isolaat is afgestemd op veeleisende sporters en biedt ongekend veel mogelijkheden. Probeer het uit en overtuig jezelf:

Probeer onze Whey Protein

Ondersteuning voor vetverbranding

BCAA’s hebben in andere studies ook een positieve werking op de lichaamssamenstelling aangetoond. 

Getrainde proefpersonen verloren in een periode van 8 weken 2,2% lichaamsvet kwijt en bouwden 4,2 kg spiermassa op.

BCAA’s kunnen gelijktijdig spieropbouw en vetverbranding stimuleren.

Beschermt tegen spierafbraak

BCAA’s worden vooral in verband gebracht met spierbescherming.

Als je je lichaam BCAA’s toedient, onttrekt het tijdens de training geen aminozuren uit de spieropslag voor energietoevoer, wat spierafbraak tot gevolg kan hebben.

De inname van aminozuren heeft als werking dat je lichaam op meer vrij beschikbare BCAA’s kan terugvallen en dus de voorraad ongeschonden laat. 

Onderzoek toont aan dat spierschade na lange, intensieve trainingssessies voorkomen kan worden door een regelmatige inname van BCAA’s.

Een onderzoek wees uit dat BCAA’s de activiteit van enzymen vermindert, wat spiergroei stimuleert.

BCAA-capsules van foodspring
©foodspring
Ontdek onze BCAA-capsules

Gebruik voor de beste werking

BCAA’s zijn een echte allrounder en vervullen verschillende functies, die kunnen variëren met het tijdstip van inname rond de training.

Voor de training leveren ze de nodige energie en beschermen ze tegen katabole (spierafbrekende) processen.

Na de training hebben ze een stimulerende werking op de eiwitsynthese en ondersteunen zo de spieropbouw en de regeneratie.

Als je meerdere keren per week intensief traint, kun je BCAA’s het beste vroeg in de ochtend innemen om de regeneratieve processen in je lichaam te bevorderen en zo op de lange termijn een hogere trainingsbelasting te kunnen bereiken.

Gedetailleerde informatie vind je hier: BCAA gebruik

Bijwerkingen van BCAA’s

BCAA’s zijn aminozuren die ook voorkomen in eiwitten van natuurlijke voeding.

De skeletspieren van mensen bestaan voor 35% uit BCAA’s.

Het is een niet-toxische verbinding. Ook grotere hoeveelheden hebben in onderzoek geen schadelijk effect aangetoond.

Een te grote inname moet je wel vermijden. Om ook de lichte bijwerkingen zoals huidreacties en een opgeblazen gevoel uit te sluiten, kun je het beste de dagelijkse dosis van maximaal 10 gram niet overschrijden.

Wanneer beginnen bcaa’s te werken?

Anders dan bij typische pre-workout supplementen en boosters zoals l-arginine hoef je van BCAA’s geen direct merkbare werking te verwachten.

Je profiteert veel meer op de lange termijn van meer spiermassa, minder lichaamsvet en een algemene prestatieverbetering.

Het grote voordeel van BCAA’s is de snelle opname door het lichaam.

De spierbescherming start direct na het eerste gebruik.

Zo snel was herstel nog niet – onze post-workout tip

Ben jij op zoek naar een recovery-product zonder kunstmatige smaakstoffen dat écht werkt? Onze Recovery Aminos kunnen dat! Ze combineren L-glutamine en hoogwaardige BCAA’s in de bewezen 2:1:1 verhouding voor je spieren. Je volgende training? Geen probleem. Overtuig jezelf vandaag nog.

Ontdek onze Recovery Aminos

Hoe worden BCAA’s door je lichaam verwerkt?

Spierbescherming

BCAA’s zijn de aminozuren valine, leucine en isoleucine.

In tegenstelling tot andere aminozuren worden ze niet door je lever verteerd, maar staan ze direct ter beschikking aan je lichaam.

Tijdens je training gebruikt het lichaam BCAA’s voor de resynthese van ATP, een enzymatische verbinding die dient als primaire energiedrager voor je spieren.

De inname van BCAA’s vóór de training zorgt dus voor een snelle energiebron die het organisme bij voorkeur gebruikt.

De BCAA-voorraad in je spieren blijft op deze manier ook bij lange trainingssessies onaangetast.

De werking: meer energie, ook bij lange training en bescherming tegen spierafbraak en -verstoring. 

Vetverbranding

Een verhoogd BCAA-niveau in je bloed geeft je lichaam het signaal dat spierweefsel verstoord wordt. 

Het grijpt dan niet meer naar de BCAA-voorraad in je spieren voor de energie, maar richt zich op de energiereserves in de vetopslag.

BCAA’s hebben daarmee een ondersteunende werking als het gaat om de vetverbranding.

Spieropbouw

BCAA’s hebben een positieve werking op de spiergroei.

Zo bevorderen ze de uitstoot van het groeihormoon STH, dat wederom de eiwitsynthese prikkelt en tegelijkertijd een ondersteunend effect heeft op je stofwisseling.

Het aminozuur leucine activeert de proteïne mTOR, een eiwit dat erg belangrijk is voor alle groeiprocessen in je lichaam.

Daarbij komt nog het stimuleren van de aanmaak van insuline – het beste samen met de inname van koolhydraten ter aanvulling op je workout.

Dit effect is het meest veelbetekenend als het om spieropbouw gaat.

Onze tip: voor de extra succesmomenten bij de spieropbouwende training raden wij onze gratis Body Check aan. Laat je BMI berekenen en ontvang op maat gemaakte voedings- en trainingstips. Voor een effectieve en duurzame training.

Doe nu de gratis Body Check

EAA oder BCAA?

EAA staat voor “essentiële aminozuren”. Je lichaam kan deze essentiële aminozuren niet zelf aanmaken. Het is dus afhankelijk van de aminozuren die je via je voeding binnenkrijgt. De acht essentiële aminozuren omvatten ook de vertakte aminozuren. De BCAA’s leucine, valine en isoleucine maken dus deel uit van de EAA’s.

Je kunt alle EAA’s, inclusief de BAA’s, in één keer binnenkrijgen met onze Workout Aminos. Voorzie je spieren van deze workout-aminozuren en push jezelf tot het einde van je training. Met essentiële aminozuren, een hoog eiwitgehalte en plantenkracht van ginseng & ginko – geheel zonder cafeïne.

Probeer onze Workout Aminos
Bronnen artikel
Wij, bij foodspring, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten te komen over hoe we de feiten checken en hoe we de content up-to-date en betrouwbaar houden.
  • Gannon/Kalogeropoulou/LaFave/Nuttall/Schweim: Leucine, when ingested with glucose, synergistically stimulates insulin secretion and lowers blood glucose. Journal of Metabolism, S. 1747-1752, 2008.

  • Charlebois/Pena/Rudolph/Scheett/Stoppani: Consuming a supplement containing branched-chain amino acids during a resistance-training program increases lean mass, muscle strength and fat loss. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 1150, 2009.

  • Mero: Leucine supplementation and intensive training. Sports Medicine, S. 247-358, 1999.

  • Coombes/McNaughton: Effects of branched-chain amino acid supplementation on serum creatine kinase and lactate dehydrogenase after prolong exercise. Journal of Sports Medicine, Physics and Fitness, S. 240-246, 2000.

  • Agell/Alvarez/Argilés/Busquets/Llovera/López-Soriano: Branched-chain amino acids inhibit proteolysis in rat skeletal muscle: mechanisms involved. Journal of Cell Physiol. S. 380-384, 2000.

  • Fernstrom: Branched-chain amino acids and brian function. Journal of Nutrition, S. 1583-1587, 2004.

Related Posts