4 min leestijd

10 verrassende manieren om ook op vakantie actief te zijn

De vakantie is eindelijk aangebroken, maar een sightseeingtour in een dubbeldekkerbus, een feestvakantie op Ibiza of een zinderende strandvakantie is voor jou veel te saai? Dat begrijpen wij maar al te goed, want de meeste sportliefhebbers willen ook op vakantie lekker actief bezig zijn. En dat kun je prima combineren met de net iets minder actieve vakantieplannen van je vrienden, partner of kinderen. We hebben een paar tips voor een actieve vakantie voor je. 

Trouwens, als je ook op vakantie niet zonder je favoriete eiwitshake kunt, dan is ons Whey Protein probeerpakket echt iets voor jou. Het past in elke tas of koffer en zorgt 10 dagen lang voor een extra portie proteïne.

#1 Snorkelen of duiken

Terwijl je vrienden of familie lekker op het strand liggen te relaxen, kun jij actief de onderwaterwereld gaan verkennen. Aan veel kusten is het de moeite waard om het water van dichtbij te bekijken, want er valt onder water zoveel moois te ontdekken. Je kunt een paar weken van tevoren beginnen met ademhalingsoefeningen, zodat je je adem zo lang mogelijk kunt inhouden. En het hangt er een beetje vanaf waar jij je actieve vakantie doorbrengt, maar misschien vind je er ook wel een duikschool waar je een cursus kunt boeken.

#2 Ga het water op

Als de onderwaterwereld jou niet zo aanspreekt, dan zijn er nog genoeg sporten die zich op het water afspelen. Surfen, kitesurfen of windsurfen zijn de klassiekers om van een strandvakantie een actieve, sportieve vakantie te maken. De benodigde apparatuur kun je huren bij een van de plaatselijke surfscholen. Er worden ook veel surfcursussen aangeboden. En op sommige meren kun je ook waterskiën of wakeboarden. Als alternatief kun je natuurlijk ook de vakantie gebruiken om je zwemtechniek te verbeteren – dat is nog een stuk goedkoper ook.

#3 Wat het strand te bieden heeft

Of je nu aan zee of aan een meer verblijft, je kunt er aan het water een actieve vakantie van maken. Beachvolleybal, beachminton (badminton), strandvoetbal, frisbee – en er zijn er nog veel meer! – zijn leuke sporten die je op het strand kunt doen. Meestal heb je alleen een bal nodig. En als je vrienden of familie geen zin hebben, sluit je je gewoon aan bij een andere groep die nog wel een teamgenoot kunnen gebruiken. Op het strand kun je ook heel goed hardlopen, paardrijden, strandzeilen en nog veel meer. Lees meer over de leukste activiteiten en de lekkerste tussendoortjes voor jouw strandvakantie.

#4 De bergen roepen

In de winter vinden skiërs en snowboarders in de bergen de beste pistes. Ook rodelen en langlaufen zijn populaire wintersporten in bergachtige gebieden. Maar ook in de zomer heeft een berg sportliefhebbers veel te bieden. Je kunt er bijvoorbeeld ook heel goed wandelen, trailrunnen of klimmen. En als je een berg met een kabelbaan bezoekt, dan kun je de verschillende vakantie-ideeën perfect met elkaar combineren. Wil je lekker actief bezig zijn, dan neem je de wandelroute en de rest van de groep pakt de kabelbaan. Eenmaal boven kun je samen een wandeling maken, een glaasje drinken op de top of gewoon genieten van de natuur en het prachtige uitzicht.

#5 Ontspannen met yoga

Wil jij tijdens je langverdiende vakantie fitness en ontspanning met elkaar combineren? Dan is een yogavakantie voor jou ideaal. Je kunt zelfs een volledige vakantie boeken waar alles om yoga draait. Of stop een yogahanddoek in je koffer en download van tevoren een online cursus. Zo kun je elke vakantiedag beginnen met een actieve yogasessie en de rest van de dag meedoen met het gebruikelijke vakantieprogramma.

#6 Fietstocht of een ontspannende trolleyroute

Niet alle fietstochten zijn hetzelfde. Je kunt een lange fietsroute plannen en elke nacht op een andere plek slapen. Je kunt kiezen voor een lange afstand op vlak terrein of kortere tochten met meerdere hellingen maken. En daar hoef je niet eens voor op een vliegtuig te stappen. Nederland, België, Duitsland en andere omringende landen zijn heel gemakkelijk per fiets te verkennen. In Duitsland en Oostenrijk worden sommige skiliften in de zomer zelfs omgebouwd, zodat je je fiets mee de berg op kunt nemen. Er zijn speciale routes om downhill de berg weer af te fietsen. Maar pas op, dit is alleen voor de echte adrenalinejunkies. Vaak zijn er in het hotel of op de vakantiebestemming ook aanbiedingen voor fiets- of mountainbikeverhuur.

Een trolleyroute is ook een bijzondere ervaring. Hier vormen verschillende fietsen een soort koets die op een rails rijdt. Zelfs de minst sportieve vrienden kunnen meestal wel worden overgehaald om aan deze excursie deel te nemen. Ook erg leuk voor kinderen trouwens.

#7 Op de peddels, klaar, gaan!

Of het nu een meer, een rivier of de zee is, je kunt in een bootje stappen en peddelen of roeien. Een kano of kajak kun je meestal zonder ervaring huren. Stand-up paddling, ook wel kortweg SUP genoemd, is ook heel populair. Bij SUP sta je op een soort surfplank en peddel je over het water. Zonder peddelen, maar net zo leuk en boordevol actie: je kunt natuurlijk ook een good old’ waterfiets huren. Als je het maximale eruit wilt halen, trap je gewoon wat sneller dan de rest van de waterfietsers.

#8 Wandelen op lange-afstandspaden

Je kunt ook actief zijn op vakantie en kiezen voor een langeafstandswandeling. Bekende routes in Europa zijn bijvoorbeeld de Sint Jacobsroute in Spanje of Portugal, het Olavspad in Noorwegen, de GR221 op Mallorca of de West Highland Way in Schotland. Maar ook in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland heb je een aantal prachtige wandelroutes. Bijvoorbeeld de Westweg in het Zwarte Woud of de Rheinsteig langs de rivier de Rijn. Het mooie van een langeafstandswandelroute is dat je hem helemaal alleen kunt lopen en je niet hoeft aan te passen aan de vakantie-ideeën van anderen. Hier vind je nog 5 redenen waarom het een goed idee is om te gaan wandelen.

#9 Bootcampvakantie

Wil jij snel fit worden op vakantie, zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te plannen? Dan is een bootcampvakantie een goed idee. Net als bij een schoolreisje, ben je steeds met een vaste groep op pad. Jullie sporten elke dag samen en eten vaak samen, of gaan op andere uitstapjes. Deze trip is ook ideaal als je vrienden niet echt (of: echt niet) geïnteresseerd zijn in een actieve vakantie. Bootcampreizen zijn er in verschillende thema’s. Crossfit, women only of detox zijn slechts een paar voorbeelden.

#10 Boek een hotel met fitnessruimte

Let er bij het boeken van je hotel op dat je kiest voor een hotel met een fitnessruimte waar je al in de vroege uurtjes gebruik van kunt maken. Terwijl de anderen nog lekker liggen te slapen, kun jij al je energie al kwijt. Als je op vakantie bent in een warme streek, is het ‘s ochtends nog lekker fris. Het perfecte moment voor een korte trainingssessie dus. Sommige hotels hebben ook speciale aanbiedingen die fitness en wellness combineren.


Meer interessante artikelen van foodspring:

Bronnen artikel
Wij, bij foodspring, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten te komen over hoe we de feiten checken en hoe we de content up-to-date en betrouwbaar houden.

Related Posts