3 min leestijd

De 7 beste huis-tuin-en-keuken middeltjes tegen verkoudheid

frau mit erkaeltung auf der couch
Content Editor & ecotrofoloog
Leyla is ecotrofoloog. Ze schrijft voor foodspring artikelen over voeding en gezond leven. Ook bedenkt ze gratis voedingsplannen om je te helpen gezonder te eten.

Er zit een kriebel in je keel. Je hoofd voelt zwaar aan. Je begint te snotteren. Wij laten je zien met welke simpele huis-tuin-en-keuken middeltjes tegen verkoudheid je snel weer fit bent.

Verkoudheid: Waarom word je in de herfst en winter sneller verkouden?

Het is nat, koud en grijs in de donkere dagen van het jaar. De herfst en de winter staan voor comfortabel op de bank hangen in een wollen trui. Maar het staat helaas ook voor verkoudheidsvirussen.

De redenen hiervoor zijn dat je verwarming op volle toeren draait en je zelden het raam open zet. Dit maakt de lucht in je kamer steeds droger. En niet alleen dat, ook je slijmvliezen raken uitgedroogd.
Maar niet alleen verwarmingslucht bevordert verkoudheid, ook koude lucht: je slijmvliezen worden minder goed van bloed voorzien. Dit betekent dat er minder afweercellen kunnen worden gevormd.

De belangrijkste functie van de slijmvliezen in je mond en neus is je te beschermen tegen talloze ziekteverwekkers. Drogen ze uit, dan hebben die ziekteverwekkers veel meer kans om binnen te dringen.
Je voelt je slap, ellendig en je hoofd drukt: dan heb je het waarschijnlijk te pakken.

Keelpijn, hoesten en verkoudheid kunnen zo vervelend zijn. Deze symptomen zijn eigenlijk slimme reacties van je lichaam om de ziekteverwekkers uit je luchtwegen te verwijderen.

Hoe kun je een verkoudheid voorkomen?

Regelmatig je handen wassen, voldoende rust tijdens je slaap en een evenwichtige voeding zijn de sleutel tot het voorkomen van verkoudheid.

Genoeg vitamine C en zink draagt ook bij aan een normale werking van je immuunsysteem. Wij raden je daarom aan om voldoende vitamine C en zink in te nemen via je voeding. In ons overzicht kun je zien met welke voedingsmiddelen je snel in je behoeften kunt voorzien.

Zink & vitamine C in voedingsmiddelen

Zink in 100 gram Vitamine C in 100 gram
Pompoenpitten 6,5 mg Paprika 140 mg
Lijnzaad 5,5 mg Broccoli 115 mg
Havervlokken 4,1 mg Aardbeien 64 mg
Paranoten 4,0 mg

Citroen 53 mg

 

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kunt gebruiken? Onze Daily Vitamins en ZN:MG-capsules verzorgen je met alle essentiële micronutriënten.

Jouw dagelijkse vitaminedosis

Ben je toch ziek geworden? Geen paniek: We zullen je laten zien welke huis-tuin-e-keuken middelen je kunt gebruiken om je verkoudheid te bestrijden.

Huis-tuin-en-keuken middeltjes tegen verkoudheid: 7 tips

Afwachten en thee drinken

Drink veel en regelmatig. Zoek uit hoeveel water je lichaam nodig heeft. Water of kruidenthee zal helpen om je slijmvliezen te hydrateren en te kalmeren. Op deze manier worden ziekteverwekkers sneller uit je lichaam gewerkt.

Dit helpt je ook bij het ophoesten van de bacterie. Heb je moeite om genoeg water te drinken? Wij hebben een aantal tips over hoe je meer kunt drinken.
Naast salie, rozenbottel en duindoorn helpt kamillethee ook bij verkoudheid dankzij de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Onze tip: Als je keelpijn hebt, is het altijd zinvol om ook de vloeistof te gorgelen. Zo zit je dichter op het vuur.

Spice it up

Chili, gember etc. activeren warmte-impulsen in je lichaam, waardoor je meer gaat zweten. Pittig voedsel bevordert zo de bloedcirculatie in je slijmvliezen en verwijderen daarmee de bacteriën.

©Aamulya

Gember zit vol met voedingsstoffen en is niet alleen een allrounder als het gaat om verkoudheid, maar is ook echt gezond. De etherische oliën van de knol zouden een antibacteriële werking hebben.
Zoals bij alle plantaardige voedingsmiddelen zitten de waardevolle stoffen direct onder de schil. Schil daarom de gember niet. Je kunt het beste gember kopen in biologische kwaliteit.

Wat dacht je van wat vers gemberwater? Voeg gewoon citroen, limoen en geraspte gember toe aan het water. De extra energiekick waar je de hele dag op kan teren.

Knoflook, uien, etc. 

Allicine is een secundaire plantaardige stof die in uien, knoflook, etc. voorkomt. Het ontstaat bij het snijden of persen. Dit is ook de reden voor de intensieve geur.

Het is onstabiel en ontbindt snel na de vorming, maar heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Dit verklaart waarom het eten van verse knoflook vaak wordt aangeraden.

rote zwiebeln auf weißem hintergrund
©Poh Kim Yeoh / EyeEm

Uiensap is een bewezen huismiddel tegen hoesten. De etherische oliën in de ui zorgen er samen met de zwavelhoudende verbindingen en secundaire plantaardige stoffen voor dat ziektekiemen worden gedood en ontstekingen worden geremd.

Om zelf snel hoestsiroop te maken, meng je 1 ui met 3 eetlepels honing in een pot en laat je deze een nacht in de koelkast staan. Neem een paar keer per dag 1-2 eetlepels van de hoestsiroop.

Warme melk met honing

Honing heeft een antibacteriële eigenschap. Als je keelpijn hebt of hoest, raden wij je aan om warme melk met honing te drinken. Melk speelt hierbij een nogal ondergeschikte rol.

Frisse lucht

Een huis-tuin-en-keuken middel tegen de verkoudheid die je altijd in huis hebt. Frisse lucht is goed voor verkoudheid. Blijf ondanks de kou regelmatig actief. Je kunt het beste ook de ramen in je huis een paar minuten per dag open zetten. Om de lucht in je kamer  vochtig te maken, helpt het ook om een vochtige doek over de radiator te leggen.

Herstel

Ook de beste huis-tuin-en-keuken middelen tegen verkoudheid gaan je symptomen niet verlichten, tenzij je even een stapje terug doet en tijd neemt voor je herstel. Of je nu wel of niet moet sporten, onthullen we in ons artikel over sporten bij verkoudheid.

frau sitzt am fenster und entspannt
©Westend61

Huis-tuin-en-keuken middeltjes tegen verkoudheid: Conclusie

    • Als je verkouden bent, hoef je niet altijd naar chemische middelen te grijpen.
    • Huis-tuin-en-keuken middelen kunnen helpen om de verkoudheidsverschijnselen te verminderen of verlichten.
    • Rust is de sleutel tot een snel herstel
    • Als je verkoudheid lange tijd aanhoudt zonder dat je klachten verbeteren, moet je altijd een specialist raadplegen.
Bronnen artikel
Wij, bij foodspring, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten te komen over hoe we de feiten checken en hoe we de content up-to-date en betrouwbaar houden.

Related Posts