4 min leestijd

5 mythes over afvallen die voorkomen dat jij je doelen behaalt

Eine Frau isst Salat in der Küche
Fitness Editor
Julia is fitnessinstructeur en voedingscoach. Daarnaast bedenkt ze gratis workout-programma's.

Het is nog best moeilijk om geen belachelijke mythes over afvallen op social media voorbij te zien komen. Naast ontelbaar veel coaches en virologen zijn er namelijk ook heel veel voedingsexperts op de socials aanwezig. Maar ook offline zijn er veel misvattingen over een gezonde gewichtsbeheersing, waardoor het soms lastig is om te weten wat waar is en wat niet. En dat kan een probleem zijn (en soms zelfs gevaarlijk) als je wilt afvallen. 

Om je te helpen de goede adviezen van de onzin te onderscheiden, hebben we besloten om in dit artikel vijf van de meest voorkomende mythes over afvallen te ontkrachten. We doen dit met behulp van onze kennis op basis van onderzoek en wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen, zodat je zelf geen onderzoek hoeft te doen. Hopelijk maakt dit het afvallen net iets makkelijker. 

Mythe #1: Je moet honger hebben om af te vallen

Over het algemeen raden experts om af te vallen een calorietekort aan, wat betekent dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt door middel van lichaamsbeweging. Je hoeft het aantal calorieën echter niet extreem te beperken om resultaten te zien. Sterker nog, extreme caloriebeperking kan je stofwisseling zelfs vertragen, het kan spierverlies veroorzaken en je darmmicrobioom verstoren. Ook maakt het de kans op een jojo-effect groter, wat betekent dat je gewicht verliest en vervolgens weer aankomt zodra je stopt met het dieet. (Deze gewichtsschommelingen kunnen ook een enorme impact op je hartgezondheid hebben). Door te weinig te eten, wordt het ook lastiger om je lichaam de energie en voedingsstoffen te geven die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren.   

De meeste deskundigen raden aan om maximaal een halve tot één kilo per week af te vallen voor een echt duurzaam gewichtsverlies. Je kunt dit bereiken door ongeveer 500 calorieën per dag minder te consumeren. (Dus als je momenteel gemiddeld ongeveer 2000 calorieën per dag eet, eet je er tijdens je dieet 1500 per dag). Doe het rustig aan en geef de voorkeur aan vezel- en eiwitrijke voedingsmiddelen die zorgen voor een voller en voldaan gevoel terwijl je toch minder calorieën binnenkrijgt. 

Mythe #2: Je lichaam straffen in de sportschool levert resultaten op

Extreme dieetbeperkingen kunnen averechts werken, en dat geldt ook voor een extreem trainingsregime. Als je jezelf maar blijft pushen om te gaan trainen zonder dat je met enige regelmaat een rustdag neemt, geef je je lichaam niet de kans om te herstellen en zichzelf te genezen. Dit vergroot het risico op blessures en kan je energieniveau, humeur en prestaties beïnvloeden. Hoe harder je je lichaam belast, hoe moeilijker het zal zijn om te presteren in de sportschool (en in je dagelijks leven).  

Houd je in plaats daarvan aan een vaste trainingsroutine met ten minste één of twee rustdagen per week. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) moet je streven naar 150 minuten per week aërobe activiteit met een matige intensiteit plus twee dagen krachttraining. Zorg dat je de oefeningen afwisselt om verschillende spiergroepen te trainen, je workouts interessant te houden en overtraining te voorkomen

Mythe #3: Je kunt niet snacken en afvallen tegelijkertijd

Een lekkere snack aan het eind van de middag is een van de heerlijkste geneugten van het leven, en die hoef je dan ook zeker niet op te geven alleen maar omdat je probeert af te vallen. Zolang alles nog maar binnen het maximale aantal calorieën valt, is er absoluut ruimte voor gezonde tussendoortjes. 

Je kunt het beste op zoek gaan naar tussendoortjes die rijk zijn aan voedingsvezels en eiwitten, en die weinig toegevoegde suikers, verzadigd vet en natrium bevatten. Zo kun je er met een kleine snack voor zorgen dat je later op de dag niet te veel eet, en dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Neem bijvoorbeeld een handje noten met een stukje kaas of vers fruit, of groentesticks met een lekkere dip in de vorm van hummus of guacamole. 

Als je echter de hele dag honger hebt en tussendoortjes het hongergevoel niet tegen kunnen gaan, kan dat ook een teken zijn dat je niet genoeg eet tijdens de maaltijd, of dat je maaltijden niet in balans zijn. Kijk eens goed wat er allemaal op je bordje terechtkomt om er zeker van te zijn dat je met succes kunt afvallen.  

Op zoek naar een lekkere snack voor onderweg? Onze Protein Balls zitten boordevol eiwitten uit pinda’s en wei-eiwit voor een vol en verzadigd gevoel.  

Mythe #4: Als je wilt afvallen, kun je het beste kiezen voor ‘light’ en ‘vetarme’ producten

Dieetproducten zijn vaak caloriearm (en dus aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen) omdat het vet eruit is gehaald. Deze producten bevatten echter vaak meer suiker dan de niet-light varianten – want als je vet eruit haalt, moet je iets anders toevoegen om het goed te laten smaken! 

De wetenschap heeft inmiddels echter geleerd dat vetten in voeding niet per definitie slecht zijn. Hoewel vet meer calorieën kan bevatten dan andere macronutriënten, zijn vetten essentieel voor de opname van in vet oplosbare vitamines. Ook heb je vetten nodig om bepaalde hormonen aan te maken en de celfunctie te ondersteunen. Daarnaast hebben tientallen jaren van onderzoek naar vetarme diëten aangetoond dat vooral het type vet, en dus niet de hoeveelheid, bepalend is voor lichaamsgewicht en gezondheid. 

De moraal van dit verhaal: wees niet bang voor vetten, want er zijn heel veel gezonde vetten die je helpen om af te vallen en je gezondheidsdoelen te bereiken. Pindakaas bevat bijvoorbeeld veel calorieën, maar het is ook rijk aan goede voedingsstoffen en past daarom (met mate) prima in elk dieet. 

Mythe #5: Van koolhydraten kom je aan

In het tijdperk van de keto-diëten zijn koolhydraten in diskrediet geraakt. Maar in een gezond, evenwichtig dieet horen ook koolhydraten thuis, vooral omdat ze een cruciale bron van energie voor je lichaam zijn. Veel koolhydraatrijke voedingsmiddelen bevatten ook voedingsvezels, die belangrijk zijn voor je spijsvertering en darmgezondheid

Voedingsmiddelen die zijn gemaakt van geraffineerde koolhydraten (zoals witte bloem) bevatten echter vaak meer suiker en minder vezels, waardoor je bloedsuikerspiegel kan stijgen en je minder lang vol zit en je misschien te veel gaat eten. (Tenzij je ze combineert met eiwit- en vezelrijke voedingsmiddelen die zorgen voor de juiste balans). 

Als het gaat om volkorenproducten, groente en fruit als koolhydraatleveranciers valt er weinig te klagen. Complexe koolhydraten vormen, samen met gezonde vetten en eiwitten, de basis van een evenwichtig en gezond voedingspatroon. Kies voor complexe koolhydraten als je koolhydraten eet en het afvallen kan beginnen.


Meer interessante artikelen en producten van foodspring:

* Proteïne draagt bij aan de opbouw en het behoud van spiermassa.

** Afvallen met Shape Shake 2.0: het vervangen van twee maaltijden per dag door een Shape Shake 2.0 draagt ​​bij aan gewichtsverlies als onderdeel van een caloriearm dieet. Het vervangen van één maaltijd per dag helpt je om op gewicht te blijven. Het product voldoet alleen aan het beoogde doel in het kader van een caloriearm dieet. Een caloriearm dieet dient ook andere voedingsmiddelen te bevatten. Zorg ervoor dat je elke dag voldoende drinkt. Houd een gezonde levensstijl aan, en zorg voor een gevarieerd en uitgebalanceerd eetpatroon.

Bronnen artikel
Wij, bij foodspring, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten te komen over hoe we de feiten checken en hoe we de content up-to-date en betrouwbaar houden.

Related Posts