6 min leestijd

Soorten yoga: de 10 populairste yogastijlen

Yoga | 10 verschillende yogastijlen
Content editor & fitness coach
Lisa is journaliste, gekwalificeerd fitness en voedingscoach en meditatiecoach. Ze heeft jarenlang voor verschillende lifestyle en fitness magazines gewerkt. Hier schrijft ze artikelen op het gebied van workouts, fitness, lifestyle en mind.

Yoga is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Meer en meer mensen krijgen de Flow Fever te pakken. Geen wonder, want de eeuwenoude asana-beoefening is een gezonde balans voor het vele zitten, en met yoga kun je ook je prestaties in andere sporten verbeteren. Yoga werkt versterkend, het vergroot de flexibiliteit en werkt ontspannend. Wil jij graag eens een lesje yoga proberen, maar heb je geen idee welke yogastijl bij je past? We hebben de tien populairste yogastijlen voor je op een rij gezet.

Hatha Yoga

Hatha Yoga is de oudste vorm van yoga. Het wordt al duizenden jaren onderwezen en beoefend. Hatha Yoga concentreert zich op versterkende lichamelijke oefeningen (de zogeheten asana’s) in combinatie met een bewuste ademhaling. Tussen de afzonderlijke houdingen zit steeds een pauze, zodat je voortdurend afwisselt tussen inspanning en ontspanning. Dit moet zorgen voor balans, zowel lichamelijk als geestelijk. Een typische Hatha Yoga-les bestaat uit meditatie, ademhalingsoefeningen, verschillende asana’s en tot slot de diepe ontspanning. Ook delen de yogadocenten hun kennis van yoga-tradities.

Hatha Yoga past goed bij jou als…

Je de basics van yoga en alle termen wilt leren. Hatha Yoga is ideaal voor beginners die vertrouwd willen raken met de asana’s, maar ook met ademhalingsoefeningen en meditatietechnieken. De yogastijl is langzaam en gecontroleerd. Als jij op zoek bent naar een rustige balans in je stressvolle dagelijkse leven en je lichaam en geest wilt versterken, dan is Hatha Yoga echt iets voor jou.

Lees hier meer over Hatha Yoga!

Vrouw staat in de Krijger
©AzmanL

Yin Yoga

Yin Yoga is een langzame yogastijl met een hoog stretching-gehalte. De nadruk bij een lesje Yin Yoga ligt op passieve rekoefeningen, waarvan sommige tot wel tien minuten kunnen worden volgehouden. Elke les oefen je in totaal vier tot zes van zulke asana’s. Yin Yoga versterkt en bevordert je flexibiliteit. Ook zou de yogastijl een positieve invloed op je bindweefsel hebben, je mobiliteit verhogen en je geest tot rust brengen.

Yin Yoga past goed bij jou als….

Je houdt van een rustige yogastijl die je mentaal en fysiek uitdaagt, maar je niet uitput. Yin Yoga is geschikt voor zowel beginners als gevorderden en vormt de ideale aanvulling op de wat meer actieve sporten.

Lees hier meer over Yin Yoga!

Man in yogapose
©yulkapopkova

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga is een van de meest uitdagende vormen van yoga. De yogastijl is een moderne vorm van Hatha Yoga. Bij Ashtanga Yoga zijn er zes vaste reeksen die steeds uit dezelfde oefeningen bestaan. Je voert de oefeningen vloeiend en in een hoog tempo uit, zonder pauzes tussendoor. Ook het ademhalingsritme wordt nauwkeurig bepaald. Voor Ashtanga Yoga heb je dan ook behoorlijk wat discipline nodig.

Ashtanga Yoga past goed bij jou als…

Je een goede basisconditie hebt en al wel het een en ander van yoga weet. Ashtanga Yoga is meer voor gevorderde yogi’s. Als jij je fysieke grenzen wilt verleggen en je discipline wilt trainen, dan ben je bij Ashtanga aan het juiste adres.

Lees hier meer over Ashtanga Yoga!

Vrouw staat op een steiger in de Kraai
@AzmanL

Vinyasa Yoga

Vinyasa Yoga is een verdere ontwikkeling van het meer traditionele Hatha Yoga. Bij het dynamische Vinyasa Yoga lopen de individuele houdingen op vloeiende wijze in elkaar over. Elke les heeft weer een ander thema, dat wordt bepaald door de yogadocent. De zogenaamde flows zijn creatief en variëren in intensiteit. Een Vinyasa Yoga-les bevat vaak ook meditatie. En bovendien krijg je meteen ook een paar praktische levenslessen mee.

Vinyasa Yoga past goed bij jou als….

Je tot rust wilt komen en jezelf lichamelijk wilt uitdagen. Vinyasa Yoga wordt beschouwd als “meditatie en beweging.” Met de dynamische flows werk je je in het zweet, maar ze helpen je ook om jezelf te bevrijden van blokkerende gedachten. Enige basiskennis van yoga kan handig zijn, maar het is geen must. Over het algemeen is deze yogastijl geschikt voor alle niveaus.

Lees hier meer over Vinyasa Yoga!

Vrouw doet de Zonnegroet
©Westend61

Power Yoga

Power Yoga is een combinatie van het vrije Vinyasa Yoga en het uitdagende Ashtanga Yoga. Je doet er creatieve flows, maar ook vaste oefenreeksen, die typerend zijn voor de Ashtanga-leer. Deze yogastijl is erg fitnessgericht en is te vergelijken met een klassieke fullbody-workout. Met Ashtanga kun je je kracht, conditie, balans en flexibiliteit in gelijke mate verbeteren. De yogalessen zijn over het algemeen iets korter dan bij andere soorten yoga het geval is. Een ander verschil is dat je bij Power Yoga geen spirituele elementen doet, zoals meditatie en chanten.

Power Yoga past goed bij jou als….

Je wilt sporten door aan yoga te doen en spiritualiteit wat minder belangrijker vindt. Voor Power Yoga heb je kracht en conditie nodig, en het gaat meer over fysieke dan mentale beweging. De yogastijl is een geweldig alternatief voor traditionele fitnesslessen en kan je een sportieve introductie in yoga geven.

Lees hier meer over Power Yoga!

Power Yoga aan de rand van het zwembad
©AleksandarGeorgiev

Jivamukti Yoga

Jivamukti Yoga staat voor een holistische levensstijl die verder gaat dan de yogamat. De fysieke beoefening doet door de dynamische flows denken aan Vinyasa Yoga. Daarnaast bevat Jivamukti een aantal spirituele elementen zoals het reciteren van heilige geschriften, meditatie en chanten. Als je de weg van de Jivamukti-leer volgt, kom je op voor een leven zonder geweld in mededogen en vrijheid. Een veganistisch eetpatroon is ook onderdeel van de leer. 

Jivamukti Yoga past goed bij jou als….

Je wilt sporten, maar tegelijkertijd ook geestelijk wilt groeien. Je moet interesse hebben in yogageschriften en -tradities, en openstaan voor rituelen zoals het samen chanten van mantra’s. Voor het uitvoeren van de asana’s kan het geen kwaad om enige basiskennis te hebben, maar in principe kan iedereen Jivamukti Yoga doen.

Lees hier meer over Jivamukti Yoga!

Vrouw zit in meditatiehouding
©Westend61

Kundalini Yoga

Kundalini Yoga combineert verschillende fysieke en meditatieve technieken die bedoeld zijn om de levensenergie, ook wel Kundalini genoemd, op te wekken. Aangenomen wordt dat mensen meerdere energiecentra hebben, dit zijn de zogenaamde chakra’s. Deze kunnen door interne en externe invloeden zijn geblokkeerd. Door meditatie, ademhalingstechnieken, speciale handposities (mudra’s), chanten en vaste reeksen met statische en dynamische asana’s moet de energie weer vrij kunnen stromen. Een ander speciaal kenmerk van deze yogastijl: traditioneel dragen Kundalini-yogi’s witte kleren en een tulband op hun hoofd.

Kundalini Yoga past goed bij jou als…

Jij je van binnen geblokkeerd voelt en je batterij weer wilt opladen. Je moet interesse hebben voor de leer van de chakra’s en openstaan voor spirituele rituelen. Bij Kundalini Yoga is het fitness-aspect wat meer op de achtergrond, hoewel de beoefening behoorlijk uitdagend kan zijn. Kundalini Yoga is geschikt voor elk niveau, maar het is wel handig om enige basiskennis van yoga te hebben.

Leer hier meer over Kundalini Yoga!

Vrouw doet aan Kundalini Yoga
©Renee Keith

Iyengar Yoga

Iyengar Yoga is de yoga van de hulpmiddelen. De nadruk ligt op de fysieke oefeningen, in een lesje Iyengar is geen plaats voor spirituele elementen. Het bijzondere aan deze yogastijl is dat je de statische houdingen altijd uitvoert met apparatuur zoals een band, kussen, wiel en blok. Ook vinden de lessen plaats onder strikte begeleiding van een yogadocent, die let op een correcte, precieze uitvoering. De yogastijl is sterk gericht op gezondheid en kun je ook doen als je een lichamelijke beperking hebt.

Iyengar Yoga past goed bij jou als….

Jij graag yoga met hulpmiddelen wilt leren, houdt van duidelijke instructies en geen waarde hecht aan spiritualiteit. Met Iyengar Yoga werk je aan een gezonde lichaamshouding. Het kan daarom een goede balans zijn als je veel achter een bureau zit. Je hoeft niet per se ervaring met yoga te hebben.

Lees hier meer over Iyengar Yoga!

Vrouw in yogapose met band
©milan2099

Fascia Yoga

Fascia Yoga is een combinatie van fascia-training – met en zonder foamroller – en dynamische yoga-oefeningen. De focus bij Fascia Yoga ligt op actieve stretching en balans- en mobiliteitstraining. Het doel is om de fascia weer soepel te maken, spanning te verlichten en prestaties en de regeneratie te verbeteren. Fascia Yoga is daarom ook een goede preventie- en revalidatiesport.

Fascia Yoga past goed bij jou als…

Je op zoek bent naar een aanvulling op je fitnessroutine. Vooral krachtsporters die regelmatig last hebben van verkleefd bindweefsel, kunnen baat hebben bij Fascia Yoga. Maar ook als je veel zit of last hebt van spierspanningen, kan deze yogastijl heel nuttig zijn. Iedereen kan trainen op zijn eigen niveau, wat Fascia Yoga zowel voor beginners als gevorderden geschikt maakt.

Lees hier meer over Fascia Yoga!

Vrouw doet een oefening met de fascia-roller
©GrapeImages

Bikram Yoga

Bikram Yoga, ook wel Hot Yoga genoemd, is een variatie op het traditionele Hatha Yoga. Het bijzondere eraan: je traint bij een temperatuur van 40 graden en een hoge luchtvochtigheid. Een lesje Bikram Yoga bestaat uit een vaste reeks van ademhalingsoefeningen en asana’s, die je achter elkaar uitvoert. De combinatie van warmte en vochtigheid moet zorgen voor een betere doorbloeding en verwarming van spieren, pezen en banden, zodat de kans op blessures gering is, zelfs tijdens intensieve stretches. Bikram Yoga is niet belastend voor je gewrichten en het is een ideale fatburner-workout.

Bikram Yoga past goed bij jou als….

Jij jezelf fysiek en mentaal wilt uitdagen met behulp van een zweterige trainingssessie. Je moet je niet uit het veld laten slaan door de hitte. Bikram Yoga is een duidelijk geval van “uit je comfortzone stappen”. Deze yogastijl is fitnessgericht en bevat geen spirituele componenten. Hot Yoga mag je alleen doen als je gezond bent. Vraag voor de zekerheid je huisarts om groen licht.

Lees hier meer over Bikram Yoga!

Vrouw in yogahouding
©Mikolette

Conclusie

  • De oudste vorm van yoga is Hatha Yoga. De meeste moderne yogastijlen zijn hiervan afgeleid.
  • Als jij de basis van yoga wilt leren en de filosofie erachter wilt begrijpen, dan is een Hatha Yoga-cursus een goed idee.
  • Alle nieuwere yogastijlen hebben verschillende accenten: er zijn dynamische richtingen en yogastijlen die zich meer op stretching richten.
  • De yogastijlen verschillen ook op het gebied van spiritualiteit: sommige stijlen hechten veel belang aan elementen zoals meditatie, oude geschriften en chanten, terwijl andere yogastijlen dat helemaal achterwege laten.
  • De keuze aan yogastijlen is groot – voor elk niveau en alle wensen is er een geschikte yogavorm te vinden.
Bronnen artikel
Wij, bij foodspring, gebruiken alleen kwalitatieve bronnen en wetenschappelijke studies om de feiten in onze artikelen te onderbouwen. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten te komen over hoe we de feiten checken en hoe we de content up-to-date en betrouwbaar houden.

Related Posts